fbpx

Így indulhatnak el a vállalkozások a modern hulladékkezelés felé

Írta: Transpack - Hirdetés - 2021 szeptember 28.

Készül a hulladéktörvény, ami megreformálná a hulladékgazdálkodást és ezzel együtt a különböző hulladékkezelési megoldásokat. Számos hazai vállalkozás pedig már most igyekszik felkészülni a lehetséges változásokra, miközben próbálnak eleget tenni a jelenlegi szabályoknak. A magyar és EU-s törvények környezetvédelmi szempontból igen fontosak, hiszen előtérbe helyezik többek között a hulladékkezelés, az újrahasznosítás és a fenntarthatóság hármasát, valamint a nem újrahasznosítható csomagolóanyagok kérdéskörét is.

De mikor érdemes belekezdeniük a vállalkozásoknak a hulladékkezelésük átdolgozásába, hogyan tehetnek még többet a körforgásos gazdaságban való részvételért és hogyan csatlakozhatnak az újrahasznosítási folyamatokba?

 

Hulladékproblémák ellen: elég a szelektív gyűjtés?

Sok vállalkozás (tevékenységtől és mérettől függetlenül) küzd hulladékkezelési gondokkal, hiszen a folyamatosan termelődő, jellemzően újrahasznosítható csomagolóanyag hulladék rengeteg kihívás elé állítja őket.

 

papír karton bála gép
https://www.orwak.hu/

 

Ilyen például az idő- és energiapazarlás, a magas kezelési, tárolási és szállítási költségek, a helyhiány, a rendetlenség, az udvaron vagy a raktárban sorakozó kukák, hegyekben álló papírdobozok, műanyag fóliák látványa. Amikor ezek a gondok elkezdik negatívan befolyásolni a mindennapokat, akkor érdemes a lehető leghamarabb elgondolkozni a lehetséges változtatásokon, például új hulladékkezelési megoldás bevezetésén.

Sokan a szelektív hulladékgyűjtést elégnek gondolják, viszont ez csak akkor kivitelezhető, ha van a feladatra plusz munkaerő, felesleges kapacitás. Mások egész egyszerűen azt is kétségbe vonják, hogy megéri-e egyáltalán a válogatással fáradozni, mivel nem biztosak abban, hogy a hulladék valóban odakerül, ahova szánják. Pedig a szelektív gyűjtés mindenképpen fontos és hasznos, hiszen így a vállalkozások is részt vehetnek a környezetvédelmi törekvések megvalósításában, a körforgásos gazdaságban. Ezen felül, nem fizetnek az olyan értékes hulladékok szállításáért, aminek értékesítésével akár bevételük is lehet.

Abban mindenki egyetért, hogy a mindennapok során keletkező hulladék 100%-át maradéktalanul újrahasznosítani rendkívül nehéz feladat. Pedig pont az lenne a cél, hogy a keletkező újrahasznosítható hulladékot a lehető legnagyobb arányban újra fel tudják dolgozni, majd az alapanyagokat ismét felhasználják új termékek előállításához.

A szelektív gyűjtés csak az első lépés a hulladékkezelés újratervezésében, ami kétségtelenül hasznos, de nem mindegy, hogy hogyan csináljuk. A keletkező csomagolóanyagot érdemes már rögtön, a keletkezés helyén minél kisebb térfogatúra tömöríteni azért, hogy spórolni tudjunk a rendelkezésre álló területtel, mozgatási és szállítási kapacitással, illetve a dolgozók munkaidejével. Mindezek mellett pedig csökkentsük a munkahelyi kockázatokat is.

 

ember gép paletta karton papír
https://www.orwak.hu/

 

A vállalkozásra szabott, azonnali megoldás

Sokan érezhetik úgy, hogy a hulladékkezelésre vonatkozó szabályokkal sarokba vannak szorítva, pedig van számukra ideális megoldás. Olyan megoldás, ami abszolút vállalkozásra és hulladékproblémára szabott, nem mellesleg költséghatékony és plusz bevételi forrást is nyújt, valamint hosszú távon megszünteti a hulladékkezelési problémákat. Ez pedig nem más, mint ORWAK bálázógépek vagy hulladékprések alkalmazásával a hulladék minél nagyobb arányú tömörítése.

 

Az egyik legjobb befektetés

A bálázott, újrahasznosítható csomagolóanyag és más értékes hulladékok átvételi ára igen magas, azok kedvező feltételekkel értékesíthetők. Így a szállítás, tárolás és mozgatás díjainak jelentős csökkenése mellett plusz bevételszerzésre is van lehetőség. Mindez azt eredményezi, hogy a hulladéktömörítők használata, a hatékonyság mellett ma talán az egyik legjobb befektetés. A legtöbb vállalkozásnál akár 1-2 év alatt megtérül a beruházás.

De természetesen a vállalkozások más, például részletfizetési vagy bérleti konstrukcióban is gondolkozhatnak, ahol a havi díjakon felül már az első hónapban tényleges megtakarítást realizálhatnak.

 

papír bála ember karton doboz
https://www.orwak.hu/

 

Itt vagyunk, segítünk!

Minden vállalkozás más, ezért mindenhol különböző szempontok szerint döntenek arról, hogy szükséges-e hulladéktömörítőt használniuk vagy sem. Van, ahol a környezettudatosság a fontos, másoknak a költséghatékonyság, a megtakarítások növelése, egyes helyeken a helyhiány és a rendetlenség felszámolása a cél. Számos vállalkozásnál a döntéshozók a dolgozókról szeretnének terhet levenni azzal, hogy az értékes munkaidejüket pazarolják “felesleges feladatokra”, illetve, hogy a hulladékkezelést modernizálják. Ezek a szempontok már önmagukban, külön-külön is okot adhatnak arra, hogy hulladéktömörítő kerüljön bevetésre a problémák ellen, hát még akkor, ha 3-4 ilyen jelentkezik egyszerre.

Az újrahasznosítás, modern hulladékkezelés iránti igény drasztikusan megnőtt az utóbbi években, aminek több oka is van. Ilyen például, hogy egyre többen kezdik felismerni, a kezeletlen hulladék túl sok problémát okoz hosszú távon. Másrészt ott a tény, hogy azok a vállalkozások, amelyek odafigyelnek a környezettudatosságra, sokkal szimpatikusabbá válnak a fogyasztók körében. A modern hulladékkezelésben az a jó, hogy bárki belevághat.

Az elmúlt 30 évben több mint 3000 helyszínen segítettünk partnereinknek. Reméljük, hogy egyre több vállalkozás dönt a környezettudatos és jövedelmező hulladékkezelés mellett.