fbpx

A virtuális térbe is beköltözött az autógyártás legjelentősebb találkozója

Csaknem 100 kiállító és többezer látogató vett részt a HUNGEXPO területén megrendezett idei AUTOMOTIVE HUNGARY Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállításon. A kilencedik alkalommal megrendezett esemény központi témái között szerepeltek a környezetbarát, alternatív hajtásláncok, a hidrogénalapú gazdaság fejlesztése és a magyar-bajor autóipari kapcsolatok.

 


Az expó központi témája volt az autóipari változások (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

Fókuszban a hidrogén

Az idei AUTOMOTIVE HUNGARY-t a Hungexpo vásárváros E pavilonjában rendezték. Az elmúlt két évben a Hungexpo revitalizációja zajlott, két új oszlop nélküli pavilon, egy új fogadóépület és egy, a legmodernebb technológiával felszerelt kongresszusi központ épült, és felújították az összes régi pavilont is. Miközben a magyar gazdaság nagyjából visszaállt a vírus előtti kerékvágásba, az autóiparban folytatódik az útkeresés. Egyebek mellett erről beszélt Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára a kiállítás megnyitóján. Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy Magyarország pozícionálni tudja magát a most felfutó hidrogén alapú technológia területén, egyben felhívta a figyelmet a kormány most elfogadott hidrogénstratégiájára is.

„Az Automotive Hungary részeként az ITM által szervezett hidrogén-technológiával a zöld jövőért” című szakmai konferencián az is elhangzott, hogy Magyarország nagyon jó adottságokkal rendelkezik a földgázszállítás és -tárolás területén, és fontos lenne látni, hogyan lehet ezt a hálózatot a hidrogén szállítására, tárolására használni. Komoly járműipari fejlesztések zajlanak Magyarországon, és az sem kizárt, hogy újra legyen magyar Forma 1-es pilótánk. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy komoly fejlesztéseket terveznek a Hungaroringen: a versenypálya mellett egyfajta ipari park jellegű infrastruktúrát szeretnének létrehozni, és kiemelt cél, hogy fejlesztések révén Mogyoródra csábítsanak egy Forma 1-es istállót.

 

Kiemelt érdeklődés fogadta a Bajor Fórumot

Az AUTOMOTIVE HUNGARY Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás az autógyártó szakma legjelentősebb éves találkozója. És mivel a magyar autóipari cégek legfontosabb partnerei a németországi vállalkozások, különösen nagy érdeklődés kísérte a Bajor Fórumot. „A bajor autóipar fejlődése és jövőbeli tendenciái” című teltházas konferenciát a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szervezte. Központi témája az autóipar változásainak beszállítókra gyakorolt hatása volt. Az AUTOMOTIVE HUNGARY hagyományosan nemcsak a szakmai érdeklődők, hanem az üzleti döntéshozók terepe is. Valószínűleg az elmúlt két év gazdasági nehézségei miatt volt a szokásosnál is nagyobb aktivitás a MAGE, a MAJOSZ és a HIPA által rendezett B2B Beszállítói Fórumon: a kiállítás ideje alatt csaknem 170 üzleti megbeszélést bonyolított az 55 beszállító és 14 integrátor (beszerző) vállalat.

 

Mérnökképzés képviseltette magát a kiállításon
A hazai egyetemek csapatai mutatták be fejlesztéseiket (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

TECHTOGETHER – a mérnökverseny

Évek óta hatalmas jelentősége van a hazai egyetemeknek és a mérnökképzésnek abban, hogy a magyar járműipar sikeres és innovatív legyen. Ezt Palkovics László, az ITM államtitkára mondta azzal kapcsolatban, hogy idén is a kiállítás adott otthont az Autopro.hu által rendezett versenynek. A TECHTOGETHER AUTOMOTIVE HUNGARY lehetőséget teremt arra, hogy a járműépítő hallgatói csapatok új szponzorokat találjanak fejlesztéseikhez. Másrészt kiváló merítési lehetőség a munkaerőt kereső cégek számára is.

Az idei versenyt a BME Formula Racing Team csapata nyerte az Arrabona Racing Team és a Szombathelyi Gépész előtt. 2021-ben összesen 14 csapat vett részt a versenyen.

 

Jövőre is AUTOMOTIVE HUNGARY

A jövő évre tervezett AUTOMOTIVE HUNGARY kiállítás nem ősszel, hanem májusban lesz, az IPAR NAPJAI és a MACH-TECH kiállításokkal egy időben (2022. május 10-13.).

További képek tekinthetők meg a kiállításról a korábbi cikkünkben.

 

Összeállította: Barna Ferenc