fbpx

Nyomda és halkonzerv…? Ennek mi értelme?

Írta: Kohout Zoltán - 2023 július 14.

Nagyon is sok: az északi országokban természetes, hogy a szardínia és a nyomdaipar kooperálnak, és nyomtatni nem csak papírra szokás…

Mindezt Orgován Katalin, a Pátria nyomda vezetője (és a Nyomda- és Papíripari Szövetség elnöke) találta nemrég, amikor norvégiai utazása során megtudta: a lettországi nyomdaipari szövetség elnöke fémnyomtatással foglalkozik. Stavangerben, egy közös múzeumban mutatják be a nyomdaipar és a szardíniakonzerv-gyártás technológiáját. Egyben? Igen, miután mindig is a nyomdaipar nyomtatta a konzervdobozokat, gyártotta a címkéket és a papírt amibe csomagolták – írja a nyomdai vezető, hozzátéve: az északi országokban természetes, hogy a szardínia és a nyomdaipar jóbarátok, és nyomtatni nem csak papírra lehet.

A múzeumi technológiai leírás alapján a konzervdoboz alját és a fedelet orsópréssel préselték bádoglemezre, az oldalait bádoglemezből vágták, majd hengergépben az alaphoz forrasztották, a peremező gép hajtotta össze az oldalát az aljával, míg a hajtogatott élre rögzítették a fedelet. Végül levágták a kiálló széleket, és a halat ezután a konzervdobozba lehetett helyezni, és ráforrasztani a fedelet.

Élelmiszeripari-csomagolási érdekességek még többek között itt és itt!

CÍMKÉK csomagolás