fbpx

Újra felfelé mozdul a gázolajár – érdemes még ma tankolni!

Írta: Barna Ferenc - 2023 július 13.

A héten már másodszor emelkednek a hazai nagykereskedelmi üzemanyagárak; a szerdai drágulást egy kisebb mértékű, de azért fájó változás követ. A gázolaj literjéért 6 forinttal, a benzinért 4 forinttal kell többet fizetnünk a kutakon hétvégétől, amennyiben a kereskedők érvényesítik az emelést a kiskereskedelmi áraikban.

Közúti szállítás, furgon
Emelkedő üzemanyagárak, magasabb költségek, még drágább lesz az élet (fotó: Horizont Média/Archívum)

Nem állt meg a nyersolajár emelkedése a nemzetközi piacon

A Brent olaj hordónkénti ára tovább emelkedett az utóbbi napokban, mára átbukott a 80 dolláros szinten.

A forint tudott kicsit erősíteni a dollárral szemben, a korábbi 350 forintos dollárból mára 336-os lett, talán ennek köszönhető, hogy nem a szerdai áremelést kaptuk, csak egy szolidabbat.

Itthon az átlagárak változásában nem lehet sok logikát keresni, mivel a nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely közötti árdifferencia meghaladja a 91 forint, gázolajnál ugyanez az érték túlmutat a 150 forinton.

A holtankoljak.hu oldal adatai szerint most az alábbi átlagárak érvényesülnek a hazai benzinkutakon:

  • 95-ös benzin – 584 Ft/liter;
  • gázolaj – 571 Ft/liter.

Amennyiben a bejelentés mértéke a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, a benzin 588 forint marad átlagban, a gázolaj literjét pedig 577 forintot is kérhetnek majd a kutak.

A hét közepén egy durva emelést élhettünk át, a jövőre nézve kérdés, hogy a nyersolajár a nemzetközi piacon hol áll meg.