fbpx

Nagyot ugrik a gázolaj ára, a benziné csak felét

Írta: Barna Ferenc - 2023 július 11.

A pénteki emelés csak bevezető volt, most hét közepén jelentősen emelkednek a hazai nagykereskedelmi üzemanyagárak: a gázolaj literjéért 10 forinttal, a benzinért 5 forinttal kell többet fizetnünk a kutakon hétvégétől, amennyiben a kereskedők érvényesítik az emelést a kiskereskedelmi áraikban.

Közúti szállítás
A közúti szállításban a kisebb tömegű áruknál, rövidebb távolságokban ilyen gázolajárak mellett az e-mobilitást fogják preferálni (fotó: Horizont Média/Archívum)

Emelkedik a nyersolaj ára a nemzetközi piacon, ráadásul a forint sem tartja magát a korábbi szinten

A Brent olaj hordónkénti ára 4%-ot emelkedett néhány nap alatt, 75 dollárról 78 dollárig emelkedett.

Nemzeti valutánk sem tudta magát tovább tartani a dollárral szemben, 3 %-ot gyengült a héten, jelenleg 350 forintos árszinten mozog a dollár árfolyama.

Itthon az átlagárak változásában nem lehet sok logikát keresni, mivel a nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely közötti árdifferencia megközelíti a 92 forint, gázolajnál ugyanez az érték most eléri a 150 forintot.

Fogyasztói árak alakulása, infografika
A fogyasztói árak minden kategóriában jelentősen emelkedtek az utóbbi egy évben, ez a gázolaj és a benzin kapcsán sincs másként (infografika: MTI/KSH)

A holtankoljak.hu oldal adatai szerint most az alábbi átlagárak érvényesülnek a hazai benzinkutakon:

  • 95-ös benzin – 578 Ft/liter (tegnap hétfőn még csak 577 Ft/liter volt);
  • gázolaj – 563 Ft/liter.

Amennyiben a bejelentés mértéke a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, a benzin 582 forint marad átlagban, a gázolaj literjét pedig 573 forintot is kérhetnek majd a kutak.

Múlthét péntekén volt szintén egy felfelé irányuló elmozdulás a hazai üzemanyagárakban, igaz, akkor a mostanihoz képest csak kisebb mértékű volt az emelés.