fbpx

Zöld irányt vesz a csomagolóipar

Írta: - 2022 január 24. -Hirdetés

Napjaink egyre meghatározóbb témája a környezetszennyezés és a környezetvédelem fontossága. Életünk minden területén jelen van, csak úgy, mint a csomagolóiparban, hiszen a csomagolóanyagok elkészítése során rengeteg hulladék keletkezik.

környezetbarát

Ehhez kapcsolódik a lebomló csomagolás fontossága is, hiszen a minket körülvevő világban rengeteg szemetet termelünk nap mint nap. Nemcsak az óceánokban, hanem az utcán sétálva is egyre több helyen találunk elszórt szemetet. Ennek a szemétnek a nagy része a különböző csomagolásokból származik, ezért ez egy olyan téma, melyre a közeljövőben nagy hangsúlyt kell fektetnünk.

Egy csomagolásnak eddig is számos kritériumnak kellett megfelelnie, mint például legyen gazdaságos, könnyű, egyszerűen kezelhető és nyújtson védelmet a terméknek. Most azonban még egy feltételnek eleget kell tennie: legyen környezetbarát.

Ebben az iparban számos terméknek létezik már alternatívája, mind az előállításuk technológiájában, mind a felhasznált alapanyagok tekintetében.

Milyen előnyökkel rendelkezik egy zöld gyártási folyamat?

Fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának csökkentése

A zöld csomagolás egyik előnye, hogy a gyártás során kevesebb nem megújuló energiaforrást használnak fel, ezáltal is védve a környezetet.

Termékek újrahasznosítása

A termékek újrahasznosításával kevesebb erőforrást használnak fel a csomagolóanyagok elkészítéséhez.

Energiatakarékos gyártás

Egy zöld csomagolás elkészítéséhez megújuló energiát használnak fel, mint például nap- vagy szélenergia.

Hulladék csökkentése

Az alternatív, lebomló csomagolóanyagoknak köszönhetően, csökken a környezetre rakódó teher, emellett pedig kevesebb műanyag jut az óceánokba, tengerekbe.

Az elmúlt években számos irányt, árut, alternatívát próbáltak ki a műanyag helyettesítésére, illetve a különböző termékek csomagolásához.

Milyen környezetbarát csomagolóanyag megoldások léteznek?

Műanyagok újrafeldolgozása

Az óceánokban úszó több ezer PET-palack látványa mindenkit emlékeztet arra, hogy a környezetszennyezés ellen igenis tenni kell. A műanyaggyártók is tudták, hogy a műanyag sokak szemében már „ördögtől való” termék, ezért az újrahasznosítás lehetőségét választották.

Ma már sok háztartásban szelektíven gyűjtik a szemetet, ezáltal a műanyagokat is, ami kitűnő lehetőség a környezetünk megvédése érdekében. A szelektív szemétgyűjtés azonban nem feltétlenül elég, hiszen újrafeldolgozni csak azt lehet, amit begyűjtöttünk, így a szétszórt szemét továbbra is gondot jelent.

Növényi alapanyagok

A növényi alapú csomagolás nagy sikernek örvend a csomagolás piacán. Különböző csomagolások készülnek már gombából, kukoricából vagy akár tengeri moszatokból is. Ezt a fajta csomagolást azonban nem lehet mindenre felhasználni, például az élelmiszerek esetében, azonban italos kartondobozokhoz kiváló alternatíva.

Hullámpapírból készült csomagolások

A csomagolóipar megmentője környezetbarát szempontból talán a hullámpapír. Nemcsak, hogy papírból készül, amely a környezeti hatások során magától lebomlik, hanem a már nem használt papírt begyűjtik, és újból csomagolóanyagot készíthetnek belőle.

Ez 7 alkalommal tehető meg, majd természetes környezetben lebomlik, és tápanyagként szolgál a Földnek. Könnyen formázható felületének köszönhetően különböző méretek, formák készíthetők belőle. A hullámrétegek növelésével pedig a csomagolás vastagsága is változtatható, így biztos megoldásként szolgál a törékeny áruk számára is.

A legtöbb termelő már felismerte a hullámpapírban rejlő lehetőségeket, az elkövetkezendő években valószínűleg ez csak növekedni fog.

Védi a terméket és a környezetet is

A csomagolóipar másik nagy kérdése a műanyagból készült térkitöltő elemek használata, mint például a légpárnás fólia vagy a hungarocell.

Szerencsére a piacon már számos környezetbarát lehetőség áll rendelkezésünkre. A natúr bio térkitöltő elemek például vízzel érintkezve lebomlanak, így nem szükséges őket a szemétbe dobni.

A Wanapack-Miniker Kft. 1991 óta folyamatosan dolgozik a csomagolóanyag kínálatuk bővítésén, így több környezetbarát alternatíva is megtalálható náluk. Legfőbb termékeik hullámpapírból készülnek, így tökéletes csomagolást biztosítanak költözéshez, webshopos csomagküldéshez vagy bármilyen más csomagoláshoz.

A műanyagot egy fenntarthatóbb megoldásra cserélnéd? Látogass el az oldalukra és válaszd ki a számodra legmegfelelőbb csomagolást!