fbpx

Egyszerűen egyedi, ahol a csomagolási szakma otthonra talál

Írta: Transpack-2023/III. lapszám cikke - 2023 július 13.

Interpack 2023

Átalakítjuk a gyártást és a termelést. A fenntarthatóság alapvető tulajdonságunk. A jövő nem vár. A körforgásos csomagolás a jövő útja. A csomagoláson túl, fenntartható alap és segédanyagokkal dolgozunk. Személyre szabott flexibilis megoldásokat adunk. Nagy sebességű kamerák a hibaelhárításáért a termelőszalagon. Célunk a zéró termékhulladék. A 2D-kódoké a jövő. Ilyen és hasonló jelmondatokkal fejezték ki elkötelezettségüket az interpack 2023 kiállítói.

Újra együtt

Óriási várakozás előzte meg a világ legnagyobb és legrelevánsabb csomagolási szakkiállítását, melyet 2023. május 4–10. között rendeztek meg Düsseldorfban. Hat év szünet után végre újra személyesen találkozhatott a szakmai közösség.

A szervezők szerint az esemény olyan nagyszabásúra nőtte ki magát, hogy teljesen új vásárszervezési szabványokat állított fel a hasonló rendezvények számára. Nemcsak európai, de globális szinten kapcsolta össze az iparágakat. 155 országból érkeztek látogatók, sokan kifejezetten üzleti szándékkal. 2807 kiállító mutatta be technológiáival és megoldásaival a csomagolóipar erejét és kreativitását. Összesen közel 143 000 látogató utazott a vásárra. Kétharmaduk külföldről érkezett, jellemzően európai országból, de a legtöbb látogatót felsorakoztató nemzetek közé tartozott India, Japán és az USA is. A résztvevők kétharmada a közép- vagy felsővezetésből érkezett.

Könnyű volt észre venni, hogy az elkövetkező években milyen impulzusok, ötletek és konkrét üzleti elképzelések fognak megvalósulni a csomagolóiparban és az interdiszciplináris ágazatokban. Az elsődleges fókusz a változásra, az átalakulásra irányult. Az automatizálás igénye a fenntarthatóság érdekében, a cselekvésre való törekvés és a megváltozott fogyasztási szokások mind a változás, az átalakulás megtestesítői.

A szervezők játékosságát és humorát dicséri, hogy a főbejáratnál és a nagyobb fordulóknál találkozhattunk a 80-as évek Comodor számítógépes világából ismert packmannel, aki természetesen megújult, és interpackman néven győzte le az akadályokat.

interpackman
A megújult, 21. századi interpackman

Komolyra fordítva a szót: az interpack stratégiai irányultsága négy kiemelt témára fókuszált: a körforgásos gazdaságra, az erőforrás-gazdálkodásra, a digitális technológiákra és a termékbiztonságra. A szakkiállítás hagyományosan a csomagolóipar és a kapcsolódó feldolgozói iparágak (élelmiszeripar, italgyártás, kozmetikaipar, gyógyszergyártás, cukrász- és sütőipar, csomagolási anyagok, segédanyagok, a jelölés- és digitálistechnika) innovációs ciklusainak kulcsfontosságú eleme, 19 pavilonban, közel 37 futballpályányi területen többet nyújtott, mint ami az igényeknek megfelel. Elsöprő, pezsgő és innovatív volt.

Fenntartható csomagolásitechnológiák

A fenntarthatóság minden aspektusa megjelent a szakvásáron, ami az interpack legfontosabb témája volt. A kiállítók olyan csúcskategóriás technológiákat és holisztikus koncepciókat mutattak be, amelyek figyelembe veszik a hatékonyságot és a fenntarthatóságot a teljes gyártási vonalban és a gyártósor mentén. A fogyasztási cikkek iparágában sok vállalat tűzte ki már a saját fenntarthatósági céljait, és a csomagolóanyag- és csomagológép-gyártók is arra törekednek, hogy sikerüljön a fenntartható csomagolási koncepciókat megvalósítaniuk megfelelő műszaki adaptációkkal és újonnan kifejlesztett gépi megoldásokkal. Az interpack az innováció kirakata, egyben kiindulási pont a fenntartható körforgásos gazdaság irányába. Számos csomagolóanyag- és kellékfejlesztés is ebbe az irányba tart. Az interpack vonzó lehetőséget biztosított a beszállítók és felhasználók számára, hogy tapasztalatot cseréljenek, üzleti lehetőséget találjanak, vagy csak szakmai csevegésbe elegyedjenek egy kávé, esetleg ebéd mellett egymással.

Előremutató technológiákés tartalom

Az interpack nemcsak technológiai, üzleti, hanem tartalomplatform is a csomagolóipar számára, élőben és digitálisan egyaránt. A vásárral párhuzamosan előadások zajlottak, és a látogatóközönség élő televízióközvetítésen keresztül nézhette a legnépszerűbb témákat és trendeket, a logisztika, a körforgásos gazdaság vagy éppen az e-kereskedelem területéről. Ugyancsak helyszínt adott számos csomagolási díj átadójának és egyéb kísérő eseménynek, így a WordStarcsomagolási díjak átadójának, a Nők a csomagolásban rendezvénynek és a Start-up Zone-nak, ahol izgalmas csomagolási innovációkat mutattak be.

Új és friss impulzusok

A gyártási folyamatok digitalizálásában kiemelkedő szerepet töltenek be a csomagolástechnikához és a folyamattervezéshez komponenseket és szoftvereket szállító upstream iparágak is, melyek a csomagolási célon felüli intelligenciát, hatékonyságnövelést, a kódtól az összekapcsolt termékig terjedő digitalizációt vitték a vásárba. A lézeres jelölőktől, a piezo és ink-jet jelölésen át, a csomagoló- és gyártósorok automatizálásán és a folyamatok digitalizálásán keresztül, jelen volt a feliratkozók és jelölők közvetlen összekötése a számítógéppel, továbbá az adatok és a jelölés ellenőrzése optikai és egyéb eszközökkel, a gyártósori vagy feldolgozó egységek közötti nyomon követési track and trace folyamatok biztosítása érdekében, és természetesen a különféle emberrel kooperáló kobotok, az automatikus érzékelők és folyamatba épített robotok a kiszámítható, hatékony termelési folyamat biztosítására. A megoldásszolgáltatók láthatóan felkészülten várják a kiskereskedelem áttérését a 2D-kódok alkalmazására, és a fizikai termék összekapcsolását a digitális információkkal, szolgáltatásokkal.

2D-s kód
A 2D-s kódoké a jövő

Az élő élmény, az egy helyre koncentrált szakmai tudás, a kapcsolatfelvétel lehetősége, a hatalmas látogatói közönség és az üzletkötés lehetősége mind-mind olyan védjegye lehetne az interpacknak, ami miatt mindenki érdeklődve várja, hogy a vásár újra megrendezésre kerüljön 2026-ban, és visszatérhessen Düsseldorfba.

Kecskés Katalin | GS1 Magyarország | Forrás: https://www.interpack.com