fbpx

A magyar DorPack mélyhúzócsomagológépével nő a teljesítmény

Írta: Kohout Zoltán - 2022 november 17.

A hazai ipar gyakori (és persze kissé leegyszerűsített) dilemmája, hogy a nyugati gépek általában drágák, a keletiek gyakran megbízhatatlanok. Még ma is ritkán, bár szerencsére egyre gyakrabban folyamodunk a probléma talán legjobb feloldásához: a magyar gyártású berendezések, gépsorok telepítéséhez. A jó minőségű hazai termékek nemcsak jó árérték arányúak, de a szervizszolgáltatás, a fejlesztés is közel van. Az Európában is ritkaságszámba menő PetChef prémium kutyaeledelek gyártója is honi fejlesztésű gépsorral növeli teljesítményét, és javítja terméke csomagolásminőségét.

csomagológép

Táp helyett táplálék

A PetChef története több szempontból is érdekes kuriózum. Az egyik alapító, Éles Gábor például a jövedelmező bankszakmát hagyta el azért, hogy kutyaeledelt állítson elő társával, Grim Dániellel. – Két okból váltottam. Egyrészt olyan befektetést kerestem, amiről azt gondoltam, hogy piaci rést pótol, van benne hosszú távon növekedési potenciál. Másrészt a saját kutyánk egy azóta szerencsére megszűnt egészségi panasza kapcsán ismertük fel, milyen fontos a tápanyagokban gazdag, természetes összetevőkből készített eledel a tápok helyett– foglalja össze az indulás motivációit Gábor.

Közvetlen kapcsolat a vevőkkel

A PetChef ma emberi fogyasztásra is alkalmas, élelmiszer minőségű alapanyagokból – sertés-, marha-, bárány-, nyúl- és kenguru húsból, valamint többek között barna rizsből, édesburgonyából, quinoából, hajdinából, brokkoliból – készíti termékeit. – Állatorvosokat és más szakembereket, kutatókat is bevonó, alapos munka van a receptek összeállítása mögött. Ennek eredményeként, amikor egy kutyus átáll erre a kosztra, általában jelentősen enyhülnek olyan panaszok, mint az allergia, ízületi vagy gyulladásos tünetek, szemelszínződés, és például jelentősen javul a szőrük minősége, ami jól jelzi az általános egészségi állapotot – mondja Gábor.

A termék annak ellenére is gyors siker a magyar kutyatartók körében, hogy a PetChef termékek nem kerülnek be a viszonteladói hálózatokba, sem a kisebb kutyás boltokba, sem az óriás hipermarketekbe. – Közvetlenül értékesítünk, így szoros kapcsolatot tudunk fenntartani a vevőinkkel. Ha bármilyen kérdésük, észrevételük van, mindig reagálunk – teszi hozzá a cégalapító.

Konyhai tisztaság mellett

Éles Gábor szavai után nem csoda, hogy a következő nagy feladat a gyors növekedést biztosító kibocsátói apparátus bővítése lett. – Az első évben, amikor még a társammal magunk főztük, csomagoltuk a termékeinket,17 tonna fogyott el. Két éve már 117, tavaly pedig 400 tonnát forgalmaztunk, és elértük, hogy napi 3 tonnás kibocsátásra képes csomagológépsort kell üzemeltetünk. Mindezt olyan higiénés körülmények között, amire még a Nébih szakhatóságának munkatársai is azt mondták: ilyen tisztaságot sok közétkeztetést végző konyhán nem tapasztalnak…

csomagológép

Humánus hatékonyság

Nos, a gépsort a hazai csomagológép-gyártás egyik ismert szereplője, a DOROTI PACK Kft. tervezte meg, gyártotta, és szállította le a fóti PetChefnek.

– Nemcsak a volumen növelése volt a célunk, hanem a hatékonyság javítása is. Korábban például a külső vákuumozógéppel 8 fő 1 tonnát volt képes csomagolni naponta, ma ennek a háromszorosa a teljesítmény. A célunk egyébként nem a létszámleépítés, hanem például a munkatársaink súlyterhelésének csökkentése, a hatékonyabb munkaidő-kihasználás – mutat rá Éles Gábor, aki szerint ehhez a DOROTI PACK csomagológépe kiváló technikai hátteret biztosít. A DOROTI mélyhúzó fóliázó gépsora azonban nemcsak a csomagolást végzi, hanem a nyomtatást, a címkézést is, így ma már nem kézzel, hanem precízen, géppel végzik azt a feladatot is.

A gépsor hozzájárul a növekedéshez

Sőt, a DOROTI PACK révén megvalósult fejlesztés egyenesen a PetChef további növekedésének is feltétele. – A terveink szerint a közeljövőben a napi 3-ról 5 tonnára növeljük a gyártás nagyságrendjét, ugyanis a szlovák piacra is bejuttatjuk a termékeinket. Ma még a szűk keresztmetszet az alapanyagból a késztermék-előállítás volumene. Amikor az előállítás is eléri a kívánt mértéket, ugyancsak a DOROTI PACK gépsora biztosítja a csomagolási hátteret. Simán bírni fogja a nagyobb mennyiséget is – biztosít róla Éles Gábor.

Környezetkímélő, takarékos, csendes

A DOROTI PACK új csomagológépével ráadásul nemcsak a vákuumozás oldható meg a korábbinál hatékonyabban, de a csomagolás minősége is sokkal jobb. – Nekünk fontos volt a csomagolás ökológiai jellemzőinek javítása. Például az, hogy lehetőleg a tiszta anyagáram érvényesüljön a csomagolás visszagyűjtésekor, újrafeldolgozásakor. A DorPack géppel ez is elérhető, ugyanis a műanyag dobozainkban lévő alsó és felső fólia azonos anyagminőség. Így az újrahasznosítás feltételei javultak, a csomagolásaink anyaghasználat szempontjából homogénebbek, mint korábban, vagyis a kibocsátásunk jobban kíméli a környezetet – hangsúlyozza a társtulajdonos.

A DOROTI PACK csomagológépe – fűzi hozzá az üzemben Éles Gábor – abban is partner, hogy alacsony üzemeltetési költséggel dolgozik. Azt is tapasztaltuk Bakó-Pallang Dóra, a DOROTI PACK HR- és pénzügyi vezetőjének társaságában az üzemben tett látogatásunkkor, hogy a gépsor nagyon alacsony zajszint mellett, kényelmesen hozzáférhető állásokkal működik.