fbpx

Targonca: a kezelő és a gép is igényli a téli felkészítést

Írta: Kohout Zoltán - 2022 november 17.

Nemcsak a gép miatt fontos, hogy megadjuk a targoncának, amit a hideg beálltával megkövetel. A gépkezelő biztonsága szempontjából is érdemes körültekintően elvégezni a téli felkészítést.

Abroncs, akksi, lámpa

Mindez elsősorban természetesen az üzem- vagy raktárcsarnokokon kívüli munkavégzésre fogott emelő- és anyagmozgató gépeket érinti, hiszen ezek lesznek kitéve erős szélnek, síkos felületnek, esetleg akár a – hidegebb időben gyorsabban merülő és lassabban tölthető – akkumulátorok, akár az abroncsok hatékonyságát befolyásoló hőmérsékletnek. A feladatok egy része rutinszerűnek mondható: a fagyálló folyadék ellenőrzése, utántöltése a motortérben és a szélvédőmosó-tartályban, a gumiabroncsok állapotvizsgálata, vagy a lámpák, szenzorok és más vezetőtámogató eszközök ellenőrzése.

Fűtés

Télre már azt is érdemes ellenőrizni, rendelkezésre áll-e például hólánc a nagyobb méretű, külső térben dolgozó gépekre, van-e ülés- vagy fülkemelegítő eszköz, illetve fűthető öltözék a dolgozók biztonsága érdekében. nem árt, ha előre gondoskodunk plusz fényforrásokról, amik ködös vagy korai sötétedéses időkben segítik a hatékony és egyben biztonságos munkát. Az elektromos berendezések és az elektromos üzemeltetésű targoncák esetében fokozottan kell ügyelni a páralecsapódások, csapadékfolyások veszélyére: az érintkezések száraz, szigetelt vagy védett volta nemcsak a baleseteket, hanem az esetleges meghibásodásokat is megelőzheti.