fbpx

Új, rögzített kupakokkal ellátott Tetra Pak italoskarton-csomagolás

Írta: - 2022 november 07. -Hirdetés

A világ egyik vezető élelmiszer-feldolgozó és csomagolási megoldásokkal foglalkozó vállalataként a Tetra Pak alapvető célja, hogy mind termékei, mind pedig működési folyamatai megfeleljenek az ipart érintő környezetvédelmi szabályozásoknak. Összhangban a folyamatosan fejlődő innovációs és fenntarthatósági törekvéseivel, több vezető italgyártóval együttműködve az idei évtől bevezeti a rögzített kupakokkal ellátott italoskarton-dobozokat több ország piacán, köztük Magyarországon is.

Rögzített kupakkal a fenntarthatóbb működésért

A Tetra Pak a rögzített kupakokkal ellátott italoskarton piacra dobásával jelentős lépést tesz Magyarországon, ugyanis ezáltal nemcsak saját fenntarthatósági céljainak tesz eleget, de elsők között felel meg az új uniós SUP (Single Use Plastic), vagyis egyszer használatos műanyagokra vonatkozó szabályozásnak. A direktíva értelmében minden Európai Unióban működő italgyártónak, kiskereskedőnek, gyártónak és importőrnek kötelessége 2024 júliusáig áttérni a rögzített kupakkal ellátott italos termékekre. Az új kupak legfontosabb tulajdonsága, hogy a termékek használata során is végig a csomagoláshoz van rögzítve, így gátolva meg, hogy az elkülönülve a természetbe kerüljön. Ennek köszönhetően a továbbfejlesztett záróelem jelentősen hozzájárul a műanyaghulladék mennyiségének csökkentéséhez. Mivel a kupak a csomagolás része marad, így az italoskarton esetén a kartondobozzal együtt elhelyezhető a sárga jelölésű hulladékgyűjtő kukákban. Ezzel könnyebbé válik a termékek helyes szétválogatása és újrahasznosítása is. Az új, rögzített kupakokkal ellátott italoskarton-dobozokat egyébként már több európai országban is bevezette a cég, többek között Írországban, a Baltikumban, Spanyolországban, Németországban, Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában.

HeliCap™ 26 Pro: Kényelmes, biztonságos, környezetbarát

A Tetra Pak által Magyarországon elsőként bevezetésre kerülő HeliCap™ 26 Pro rögzített kupak a Tetra Gemina® Aseptic csomagolásokon található majd meg. A továbbfejlesztett termék 190 foknál is nagyobb szögben nyílik, és 26 mm átmérőjű kiöntő nyílással rendelkezik. Ezzel megkönnyíti a folyadékok kitöltését, és lehetővé teszi az italoskarton-doboz kényelmes használatát. A rajta található biztonsági gyűrűnek köszönhetően pedig arról is megbizonyosodhat a fogyasztó, hogy vásárlás előtt az italos dobozt nem bontották fel. A kupak csavarzáras mechanizmussal működik. A nyitáshoz el kell csavarni az óramutató járásával ellentétes irányban, visszazáráshoz pedig csupán vissza kell pattintani a helyére. A kupak tervezésekor a Tetra Pak a fenntarthatóságot is szem előtt tartotta, így az új záróelem növényi alapú változatban is elérhető. A Tetra Pak Tetra Gemina® Aseptic csomagolásán található HeliCap 26 Pro kupak 85%-a növényi, cukornád alapú műanyagból készült, ezzel is hozzájárulva a szénlábnyom csökkentéséhez, és maximalizálva a csomagolásban található megújuló, ellenőrzött forrásból származó anyagok arányát. A kupak szigorú paraméterek alapján lett tesztelve és legyártva, így környezetbarát tulajdonságai meghaladják az egyszer használatos műanyagokról szóló (SUP – Single Use Plastic) uniós direktívában rögzített elvárásokat.

300 gyártósor állítja majd elő a rögzített kupakokat

A Tetra Pak eddig megközelítőleg 400 millió eurót fektetett a rögzített kupakos megoldások fejlesztésébe, s tervei között szerepel, hogy 2022 végéig 1,5 milliárd darabot értékesítsen az innovatív termékekből, illetve, hogy Európában mintegy 300 gyártósort tegyen alkalmassá a rögzített kupakkal ellátott 40 különböző csomagolási típus gyártására.

A vállalat új, rögzített kupakos termékei már Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában is kaphatóak az üzletekben, a közelmúltban pedig öt további országban is megkezdték gyártásukat. Az írországi székhelyű BBL (Borrisoleigh Bottling Ltd) például májusban indította el az új, növényi alapú C38 Pro rögzített kupak kereskedelmi gyártását a Tetra Top® 330 és Tetra Top® 500 kartoncsomagolásokon. Az új HeliCap 26™ Pro zárókupakot – a Tetra Prisma® Aseptic 1000 Square csomagoláson – 2022 februárja óta tesztelik a Baltikumban, Spanyolországban pedig a LY Company Group kezdi meg hamarosan az új növényi alapú DreamCap 26 Pro zárókupak kereskedelmi gyártását a Tetra Prisma® Aseptic 330 Square csomagoláson. Ugyanitt a Lactalis Puleva vállalata az új HeliCap 23 Pro zárókupakok tesztelése mellett döntött. A kupakot növényi alapú változatban, a Lauki márka számára készült Tetra Brik® Aseptic 1000 Slim csomagolásokon alkalmazzák, amelyek idén március óta vannak a polcokon a dél-európai országban. Németországban a Weihenstephan az egyik legrégebbi és legnépszerűbb német tejipari márka pedig az új LightWing 30 zárókupak gyártását fogja kipróbálni a Tetra Brik® Aseptic 1000 Edge kartondobozon.