fbpx

Árumozgató és raktározási robottargonca-rendszer

Írta: Transpack-2022/V. lapszám cikke - 2022 október 28.

„A cél egy komplex rendszer létrehozása, melynek elemeit egymással együttműködő, vezető nélküli targoncák adják. Emellett jellemzője, hogy a raktározás teljes spektrumában alkalmazható, de a vállalat alaptevékenységét adó gyártási folyamatba is bevonható” – ismerhették meg a média képviselői, illetve a dolgozói állomány a QLM Logistics Solutions Kft. és az ALLANCE Kft. konzorciumban működő projektjének részleteit a törökbálinti tájékoztatón.

Bérces Pál, a QLM Logistics Solutions Kft. ügyvezető igazgatója
Bérces Pál, a QLM Logistics Solutions Kft. ügyvezető igazgatója a projekt kapcsán tartott tájékoztatón (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Kollaboratív robottargonca-rendszer

A program több mint 668 milliós összköltséggel rendelkezik, ehhez kap a konzorcium közel 400 millió forint vissza nem térítendő, európai uniós támogatást a GINOP_PLUSZ-2.1.1-21 – Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése című felhívás keretében. A nyertes, hároméves kutatás-fejlesztési projekt eredménye egy új, innovatív, automatizált és önvezető, nagy emelési magasságú árumozgató és raktározási robottargonca-rendszer, mely – a hozzá kifejlesztett egyedi forgalomirányítási szoftverrel – egy teleoperációs támogatással nemzetközi szinten forradalmasítja a piacon jelenleg alkalmazott módszereket. Ezáltal a felhasználó vállalati logisztika versenyképességét tudja növelni.

A munkaprogram legfontosabb újdonságtartalma, hogy egy olyan rendszert hoz létre, melyben együttesen van jelen az ember-gép kollaboráció, valamint a különböző méretű és funkciójú anyagmozgató eszközök együttműködése is. Az új típusú árumozgató targoncák rendszerbe szervezésével a vállalat gyártási és logisztikai munkafolyamatai végrehajtásakor hatékonyságnövelés érhető el, ezzel az üzemeltetési költség csökkenthető, így versenyképesebb lesz az innovációt alkalmazó cég. Említésre méltó előnye még a rendszernek, hogy a felhasználó vállalkozás igényeire, munkafolyamataihoz igazítható.

Három év múlva a gépek mellett fogunk találkozni

A projekt nyitórendezvénye kapcsán tartott tájékoztatón Bérces Pál, a QLM Logistics Solutions Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy négy év előkészítő munka előzte meg a sikeres pályázatot. A program két szereplős: az intralogisztikai megoldásokkal foglalkozó cég a konzorcium vezetője, és az ALLANCE Kft. tagként vesz részt a projektben. A QLM 12 fővel adja a szakmai részt (logisztikai szakmérnökök és a vezetőnélküliségre koncentráló szoftverfejlesztők), a gépipari termékek gyártására szakosodott cég pedig négy (3 gépész és 1 villamosmérnök) főt delegált.

A QLM tevékenységi körében az egyik fő pillér a Crown targoncák forgalmazása, szervizelése, melynek keretében már autonóm gépek is megtalálhatók a portfólióban. A cég vezetésének régi vágya, hogy saját fejlesztésű önvezető targoncával, ezek rendszerével egy jövőkompatibilis, a partnerek igényeihez igazítható, legmegfelelőbb megoldásokkal tudjanak megjelenni a piacon. A projekt erre nyújt lehetőséget. „Három év múlva a gépek mellett fogunk találkozni” – zárta a rendezvényt az ügyvezető igazgató.

Barna Ferenc