fbpx

Trieszti kikötő: négy év múlva elindul az áruforgalom

Írta: Kohout Zoltán - 2022 október 28.

A trieszti kikötő is egy korszakos fejlesztése a magyar logisztikának, várhatóan két év múlva elkezdődhet a kivitelezés magyar tulajdonú területen, és négy év múlva elindulhat az áruforgalom – jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az MLSZKSZ szervezésében megrendezett Kelet-Európai Intermodális Konferencián, Budapesten.

kikötő

Felértékelődő útvonal

Elsőként a magyar áruk raktározására, továbbfeldolgozására alkalmas bázis jön létre a területen, amely többféle árucsoportot is ki tud majd szolgálni.

Elkészült a Via Carpatia magyar szakasza, így Kassa felől Miskolcon és Debrecenen át Nagyvárad felé végig autópályán lehet áthaladni Magyarországon. 2025-re elkészül a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztése, ez a balkáni folyosó a háború miatt felértékelődött – emelte ki az államtitkár. A V4-es gyorsvasúti hálózat fejlesztésében a kormány tartja a menetrendet, a finanszírozás az uniós megállapodástól függ. Egy évtizeden belül reális cél, hogy gyorsvasút kösse össze a visegrádi fővárosokat, valamint Bécset, ezzel pedig bekapcsolódhatunk a nyugat-európai nagysebességű hálózatba.

Rangos eseményt szervez ismét az MLSZKSZ

Idetartozó hír még, hogy második alkalommal rendezi meg a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) a Kelet-Európai Intermodális Konferenciáról

A Kelet-Európai Intermodális Konferenciát. Az idei rendezvényen tíz országból több mint száznyolcvan szakember vesz részt. A konferencia célja, hogy felhívja a figyelmet, fejleszteni kell a környezetbarát fuvarozási módokat. Az intermodális fuvarozás gyors terjedése nélkül nem valósíthatók meg az európai zöld megállapodásában (European Green Deal) lefektetett célok, azaz, hogy 2030-ra 55 százalékkal, 2050-re 90 százalékkal csökkentsük a környezetünk terhelését. Emellett megoldást jelenthet az egyre égetőbb, Európában több százezres, Magyarországon több tízezres sofőrhiányra – írja az MLSZKSZ honlapja.

Forrás: MLSZKSZ
Fotó: novekedes.hu