fbpx

Jubileumot ünnepel a világszínvonalú csomagolóanyag-gyártó

Írta: Csomor Zsolt - 2022 október 31.

A Tetra Pak magyarországi gyára idén ünnepeli megalakulásának 30. évfordulóját, és ezzel egyidejűleg új nyomdagépet is avattak. A jubileum tiszteletére a vállalat Budaörsön ünnepséget szervezett, amelyen Peter Kortsmit, a budaörsi gyár igazgatója és Dmitrij Smolin, az EMEA régió alelnöke elevenítették fel az elmúlt évek közös sikereit.

A forradalmi Tetra Recart-ot kizárólag a Budaörsön gyártják

A Tetra Pakot 1951-ben alapították Svédországban azzal a céllal, hogy olyan csomagolást hozzanak létre, amely megfizethető, mégis modern és biztonságos, mindenki számára elérhetővé téve a biztonságos élelmiszereket.

A családi tulajdonban lévő Tetra Pak mára a világ egyik vezető élelmiszer-feldolgozó és csomagolási megoldásokkal foglalkozó vállalata. A korábban csak tejipar számára gyártó vállalat mára elérhetővé tette Tetra Pak csomagolásban a fogyasztók kedvenc gyümölcs- és zöldségleveit, növényi italait, sőt már ásványvizet is. A Tetra Recart innovatív csomagolóanyag kifejlesztésével szerkezetének köszönhetően pedig már zöldségek, levesek, szószok, készételek, gyümölcsök és állateledelek csomagolását is biztosíják.

előadás
Kép forrása: Tetra Pak

A Tetra Pak csomagolásai újrahasznosíthatók, főként megújuló nyersanyagokból készülnek, az előállítás során feldolgozott faanyag rostjai FSC tanúsítvánnyal rendelkező erdőkből és más ellenőrzött forrásokból származnak. Az egyes termékeken elérhető cukornád alapú műanyagból készült záróelemek és bizonyos kartonrétegek szintén hozzájárulnak az éghajlat védelméhez.

A magyarországi gyár alapkövét 1989-ben tették le Budaörsön, ahol 1992-ben meg is indult a termelés. A 18 350 m2-es gyárban jelenleg megközelítőleg évi 2,5 milliárd csomagot exportálnak a világ 54 országába – olvasható a vállalat közleményében. Az üzem jelentőségét jól mutatja, hogy a forradalmi Tetra Recart kartondobozt az egész világon kizárólag a Tetra Pak budaörsi gyár szolgáltatja.

A 30. évforduló alkalmából a Tetra Pak felavatta az új nyomdagépét, amely 20%-os kapacitásnövekedést biztosít a nyomtatás területén, ezzel segítve a hatékonyságot. Az új gépnek köszönhetően csökken az energiafogyasztás, valamint a gyártási és technológiai hulladék mennyisége is. Az automata festékkezelő rendszer pedig ergonomikusabb munkavégzést biztosít.

A Tetra Paknál folyamatosan olyan megoldások után kutatnak, melyekkel tovább fejleszthetik termékeik és eljárásaik minőségét, és javíthatják környezetre mért hatásukat. A vállalat nem titkolt célja, hogy a világ legfenntarthatóbb italos kartondobozát hozza létre, a cél elérésében pedig a budaörsi gyár is fontos szerepet játszik.