fbpx

Az EU-ban a növényvédő szeres göngyölegek 65%-át gyűjtik össze

Írta: Transpack-2022/V. lapszám cikke - 2022 október 30.

Újrahasznosítás, gyűjtés, fenntarthatóság témaköröket érintve, az Európai Fenntarthatósági Hét időszakára időzítve került megrendezésre a 6. CSEBER Konferencia. Itt megtudhattuk, hogy tavaly itthon a növényvédő szeres csomagolóeszköz begyűjtési rendszer jobban teljesített az EU átlagnál, ugyanis a használt göngyöleg 67,4%-át adták le a gazdák.

Fenyvesi Rita és Dr. Labant Attila
Fenyvesi Rita, Cseber Nonprofit Kft. ügyvezetője és Dr. Labant Attila, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke

Több éves sikeres közös munkát tettek hivatalossá a megállapodás aláírásával

Az esemény kiemelkedő programpontja volt a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara, valamint a Cseber Nonprofit Kft. együttműködési megállapodásának ünnepélyes aláírása. A gyakorlatban a két szervezet régóta kooperál a közös célok elérése érdekében. A kamara abban tud segíteni, hogy a Csebernél felhalmozódott információ minél több gazdához eljusson, amivel a begyűjtés mértéke tovább növelhető. A növényorvosi témában tartott képzések során az említett információs halmaz pedig beépíthető a tematikába, hasznos ismereteket ad az oktatott állománynak, növeli a biztonságos növényvédőszer-felhasználás mértékét.

A hamisított növényvédő szerek aránya 14%

A Magyar Növényvédelmi Szövetség képviseletében Görög Róbert ügyvezető tartott előadást, mely során a hamisítványokra, az illegális forgalmazásra hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy globális szinten növekszik az ellenőrzött forgalmazáson kívüli szerek aránya, és ez veszélyezteti a környezetet, és az emberi egészségre is káros hatással lehet. Jellemző, hogy összetételük ismeretlen, nem teszteltek, így hatásuk nem meghatározható. A szermaradványok mennyisége magas is lehet, sokszor a szállítási és tárolási szabályokat sem tartják be. Az utóbbi években csomagolásuk már tetszetős, a megtévesztésig hasonlítanak az eredetihez. Szűcs Csaba, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrzési referense szintén a jogellenesen forgalmazott termékeket érintette előadásában. Elmondta, hogy idén egy gyomirtó- és egy rovarölő szer volt érintve; sajátosság, hogy mindkettőt egy adott forgalmazónál lelték fel. Rámutatott arra, hogy a hamisított termékek csomagolása, címkézése elég jól sikerült, de a specifikációk alapján a különbségek meghatározhatók voltak.

Az Európa-szerte felhasznált növényvédő szerek 14%-a hamisított, jogellenes forgalmazásból származik. Fenyvesi Rita szerint az ezekhez tartozó göngyöleg is megjelenik a visszagyűjtési rendszerben.

A következő időszakot fenntarthatósági célok jellemzik, közben 300 tonna lejárt szavatosságú gazdátlan növényvédő szermegsemmisítése zajlik

Balázs Viktor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szántóföldi specialistája az új Közös Agrárpolitika elveire épülő támogatási rendszer változására mutatott rá. Elmondta, hogy a 2023-tól induló időszakot a fenntarthatóság jegyében fogjuk megélni, jóval zöldebb infrastruktúra fog kialakulni, a zöldítés be fog épülni a támogatási rendszerbe. Lesz kötelező érvényű rendszer is, amihez csatolhatóak önkéntes, választható elemek is.

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke, Dr. Labant Attila előadásában a 2017. év óta folyó projektjükről, a gazdátlan, lejárt szavatosságú növényvédő szerek begyűjtéséről és ártalmatlanításáról tartott előadást. Az első évben megközelítőleg 300 tonna ilyen gazdátlan „hulladékot” írtak össze, azonban több éven keresztül előrelépés nem történt forráshiány miatt. 2021-ben jelent meg a költség felhasználhatósági szinten a kamaránál, azóta a tárgyalási szakaszon túl van a program. A projekt befejezése, az ártalmatlanítás folyamata belátható időn belül lezárul.

Átlagosan 71%-os növényvédőszer-megtakarítás érhető el

Szalkai Gábor társadalmi kapcsolatokért felelős vezető, a BayerHungária Kft. képviseletében elmondta, hogy vállalatuk elkötelezett a fenntarthatóság iránt, több pilléren áll a fenntartható működés. Ennek egyik, aktív része a növényvédő szeres göngyöleg visszagyűjtése, ebben a programban globálisan már 1996 óta részt vesznek.

A Syngenta Kft.-től Pecze Rozália fenntarthatósági menedzser tartott előadást, melyben a biológiai sokszínűségre hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy a cégnél milyen kézzelfogható intézkedéseket tettek a biodiverzitás témájában. Ennek egyik momentuma, hogy Magyarországon 35 ezer hektáron telepítettek sajátos növénykeverékből álló kultúrát, mellyel a vadkár mérsékelhető, és csökkenti a talajvizekbe történő bemosódás mértékét. Felhívta a figyelmet, hogy megoldásra vár sok helyen a permetezés utáni tankmosóvizek összegyűjtése, kezelése.

Fazakas Áron, a BASF Hungária Kft. digitális termékmenedzsere a Smart Sprayer csúcstechnológiájáról tartott előadást. Az okospermetező biztonságosan megkülönbözteti az 5 mm nagyságú kultúrnövényt is a gyomoktól. Így csak oda juttat ki szert 60×60 cm-es területre, ahol – a foltkezelés szellemében feltétlen – szükséges. Ezzel átlagosan 71%-os növényvédőszer-megtakarítás érhető el.

Granulátum és végtermék
Regranulátum és az abból készült kábelvezető cső– az újrahasznosítás eredménye

Jövőre új arculattal jelenik meg a Cseber

A Cseber munkájáról Fenyvesi Ritaügyvezető és Belleli Csaba fejlesztési menedzser számolt be. 2021 évben – az uniós átlagot meghaladva – 67,4% volt a visszagyűjtési arány, ennek további növelését az ügyvezető alapfeladatnak tekinti. Az idei évet ennél magasabb visszagyűjtési arány elérésével szeretnék zárni. Konkrét számokban kifejezve (az augusztus végi adatokat tekintve) időarányosan jól áll a program, ugyanis az előző évben 880 tonna volt a begyűjtött göngyöleg, idén pedig 950 tonna. Amennyiben az előző év utolsó negyedévének tendenciáját tudja tartani a rendszer, teljesíthető lehet a vállalás. Nagyot sikerült előrelépni az újrahasznosítás területén is: 2019-ben indult a folyamat, 2020-ban a visszagyűjtött műanyag 12%-a, 2021-ben már egynegyede öltött új formát (a cél a 60%). Ezzel tavaly már 281 tonna műanyaghulladék került anyagában újrahasznosításra: alapanyagként műanyag granulátum készült belőle, amit kábelvezető csövek készítéséhez használtak fel.

A Cseber kéri a gazdálkodókat, hogy az idei év utolsó negyedévében is éljenek az ingyenes visszagyűjtés lehetőségével, és vigyék vissza a kiürült, háromszor kiöblített göngyölegeiket a gyűjtőhelyekre

Megtudtuk, hogy a „Három a magyar igazság” kampány ebben az évben is folytatódott, és 2023 végéig fut ki. Jövőre lesz 20 éves a Cseber, ennek alkalmából új arculat kerül majd kialakításra. A szervezet az együttműködési rendszerét tovább fogja bővíteni, ennek egyik kiemelt pontja lehet majd a hulladékgazdálkodási koncessziós pályázatot elnyert MOL Nyrt.* illetékes szervével való közös munka kialakítása, hivatalossá tétele.

Programon kívül kért és kapott szót Runtág Tivadar, a MOL Körforgásos Gazdálkodás Kft. gumiabroncs és műanyaghulladék anyagáram igazgatója. Elmondta, hogy keresik az együttműködést a már ezen a területen működő szervezetekkel. Három fő kritériumot határoztak meg ehhez: az intézmények tisztességesen, átláthatóan és hatékonyan működjenek. A Cseber Nonprofit Kft. bízik benne, hogy a jövőbeni együttműködés konkrét keretei és feltételei mielőbb pontosításra kerülhetnek.

*A Magyar Állam által kiírt hulladékgazdálkodási koncessziós pályázatot a MOL Nyrt. nyerte el, így 2023. július 1-jét követően 35 évig a társaság végezheti az évi közel 5 millió tonna magyarországi települési szilárdhulladék begyűjtését, gondoskodik annak kezeléséről, valamint megvalósítja a kapcsolódó beruházásokat.