fbpx

Sztrájkolnak a spanyolok a magas üzemanyagárak miatt

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 24.

A héten is sztrájkolnak Spanyolországban a közúti áruszállítók a megemelkedett üzemanyagárak és a rossz munkakörülmények miatt.

Kamion sor, rendőri kíséret
Országszerte részleges vagy teljes útlezárások, fogalomlassító demonstrációk nehezítik a közúti áruszállítást (Fotó: elPeriódico)

Üzemanyagár-támogatásról egyeztek meg

A múlt héten kezdődő sztrájk annak ellenére folytatódott, hogy a spanyol kormány az ágazatban dolgozók többségét képviselő Közúti Áruszállítók Nemzeti Bizottságával (CNTC) megegyezett a támogatási feltételekről.

Raquel Sánchez közlekedési miniszter bejelentése szerint összesen 500 millió euró értékben biztosítanak kedvezményt a fuvarozók számára a tankoláshoz, valamint a visszatérítéses rendszert is módosítják, áttérnek havi elszámolásra a jelenlegi negyedévesről. Az új szabályok április elsejétől lennének hatályosak.

Carmelo González, a CNTC elnöke a tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón úgy értékelte, hogy a fuvarozók követeléseik egy részét sikerült elérni és a megállapodás hatékony árcsökkentést jelent.

A tiltakozó akció ennek ellenére folytatódik, ugyanis a sztrájkot elindító, egyéni vállalkozókat, illetve kis- és középvállalkozásokat tömörítő Platform az Áruszállítási Ágazat Védelméért nevű szakmai szervezet nem tagja a CNTC-nek, és nem vett részt a minisztériumi egyeztetéseken.

Ennek is a háború az oka

A második hete tartó munkabeszüntető akciót az orosz-ukrán háború miatt megugró üzemanyagárak és az ágazatot érintő más nehézségek, például a tisztességtelen piaci magatartás elleni tiltakozásként hirdették meg a közúti árufuvarozók.

A háború okozta válság nálunk is érezteti hatását, a magyar kormány kezeli az üzemanyagárak emelkedése kapcsán kialakult, a társadalom szinte minden szegmensét érintő helyzetet.

A héten a tiltakozáshoz újabb szakmai szervezetek csatlakoztak: a Fenadismer; a Fetransa; a Feintra. Az eset érdekessége, hogy ezek a tömörülések viszont tagjai a Közúti Áruszállítók Nemzeti Bizottságának. Döntésüket az üzemanyagár-támogatás konkrétumainak hiányával indokolták.

Üres polcok az üzletben
Második hete tart a fuvarozók sztrájkja, van eredménye, igaz, még csak az üzletekben (Fotó: Ultima Hora)

A sztrájk eredménye – áruhiány, leálló üzemek

A tiltakozók országszerte részleges, vagy teljes útlezárásokkal, fogalomlassító demonstrációkkal nehezítik a közúti áruszállítást, amelyek eredményeként a boltokban kevesebb az áru, illetve egyes termékek hiánya tapasztalható.

A spanyol sajtóban megjelent beszámolók szerint a leginkább a friss termékekből, zöldség és gyümölcsből, valamint a halakból jut el kevesebb a boltokba, miközben az elszállításra váró áru tönkremegy a raktárakban.

A hiába várt nyersanyag miatt tejfeldolgozó üzemek álltak le, a Danone tejipari nagyvállalat kedden azt közölte, hogy 24 óra múlva kénytelen lesz ideiglenesen felfüggeszteni a gyártást. Fennakadást tapasztalnak egyéb ágazatokban, például az autóiparban is, a Volkswagen-csoport navarrai gyára hétfőn egynapos munkabeszüntetést tartott az elmaradt alkatrész-utánpótlás miatt.

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc