fbpx

Nő a kockázat az ingatlanpiacon – de van egy kivétel!

Írta: Kohout Zoltán - 2020 október 30.

A kereskedelmi célú ingatlanok piacán durva forgalomcsökkenést elsősorban természetesen a turisztikai ág szenvedett el: a szállodai kapacitásoknak a fele tavasszal zárva volt, és az ősz sem ígér gyors fordulatot.

 

ingatlan

 

Bő 30 százalékkal csökkent a kereslet az irodapiacon is, és szintén nagyobb a kiskereskedelmi ingatlanok kihasználatlansága is. Ez magával vonta a bérleti díjak csökkenését. A válságban ugyanakkor az ipar-logisztikai szegmens életképesnek bizonyult: éves összevetésben az első félév kereslete még nőtt is. A jelentés itt olvasható.

 

 

Az MNB által vázolt trendet megerősítő hírek tucatja érkezik az elmúlt hetekben. Több munkahelyet, nagyobb raktár-alapterületet alakít ki például a Lidl- és a magyarországi Aldi-hálózat idei, a járványhelyzet ellenére elindított fejlesztéseinek keretében. De nemcsak a hagyományos kereskedelmi érdekeltségek őrizték meg a stabilitásukat, hanem az internetes forgalmazás is: a koronavírus-világjárvány legalább négy évvel felgyorsította az e-kereskedelem felé történő elmozdulást, amivel együtt a logisztikai ingatlanok is egyre fontosabbá válnak – írtuk nemrég.