fbpx

Emlékkiállítás idézte fel az első hazai dobozgyár történetét

Írta: Szerkesztőség - 2013 november 20.

A papírcsomagolás magyarországi történetét bemutató, „Csomagoljam” című időszaki kiállítás részeként a dobozgyártás múltjába is visszatérhettek a Kiscelli Múzeum látogatói. Az iparági időutazás a 140 éve alapított, majd a budapesti Mészáros utcában egykoron működő Dávid Károly és Fia dobozáru- és faanyaglemez gyárnak állított emléket.

A tárlókban elhelyezett relikviák, köztük eredeti reklámlapok, illetve a XX. század első felében Magyarországon széles körben használt csomagolási megoldások, archív fotók és katalógusok idézték fel az iparág történetét. B. Nagy Anikó, a Kiscelli Múzeum kurátora megnyitó beszédében utalt arra, hogy az első magyarországi dobozgyárnak emléket állító kiállítás ötletével a CLB Packaging ügyvezető igazgatója, Erdősi István kereste meg a múzeumot, egyben felajánlotta az általuk őrzött és gondozott tárgyak, emlékiratok, fényképek bemutatását.

 

Dávid Károly 1873-ban alapította a gyárat. Az első telephely Óbudán volt. A cég 1895-re kinőtte a kis épületet, a gyáros ekkor az I. kerületi Mészáros utcában vásárolt telket, ahol a gyár az 1960-as évekig működött, az államosítás után Budai Dobozgyár néven. A gyár helyén jelenleg a Zsolt udvar épületei állnak.

A magyar királyi szabadalom alapján működő dobozáru- és faanyaglemez-gyártó cég Dávid Károly fia, Jenő bekapcsolódásával 1911-től részvénytársasággá fejlődött, és komoly üzleti sikereket ért el. A dobozgyárosként emlegetett Dávid Károly több üzemében – részint vidéken – ekkor már napi 500.000 db dobozt gyártottak, félezer munkásnál is több dolgozott a vezetése alatt, gőzgépeivel pedig mindennemű doboz és falemez elkészítésére képes volt, sőt, elsőként és sokáig egyedüliként fémkapcsokat, mit több, egy időben mézgás légypapírt, impregnált papírtányért és poharat is gyártott.

Az 1912-es Párizsi Világkiállításon dobozai és csomagolóeszközei komoly elismerésben részesültek. A húszas évektől ország egyik legnagyobb papírfeldolgozó ipari üzemének számító cég legnagyobb részvényese a Franklin Társulat volt. A vezérigazgató Péter Jenő bankár, a részvényesek fő képviselője Ladányi Jenő gépészmérnök, pénzügyminisztériumi osztályfőnök lett.

1944-től a zsidókat sújtó törvények következtében mindketten bujkálni kényszerültek, a gyárat névleg Bálint István főmérnök vezette. Az ostromkor az épületek majdnem teljesen megsemmisültek, majd egy évig tartott a romeltakarítás és az újjáépítés. A gyár egészen az 1960-as évekig remekül működött a Mészáros utcában, az államosítás után több kisebb dobozgyár és a budafoki Első Magyar Cartonlemezgyár beolvasztásával Budai Dobozgyár néven.

A Dávid Károly és Fia cég történetét 1962-ben Vértes Ödön írta meg, aki a gyár akkori igazgatója volt, papírtörténész, a Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesületnek alapító tagja. A Budai Dobozgyár mai jogutódja a CLB Packaging Kft, amely gondosan őriz néhány, véletlenül megmaradt relikviát a hírneves papírgyár múltjából.

 

 

„A múlt értékes – mutatott rá Erdősi István. Manapság inkább jellemző, hogy a februárban alakított cég októberig csődbe megy, felszámolják. Eközben működnek körünkben olyan gyárak is, amelyeknek a múltja több tízéves, netán 140 éves. Ha elmegyünk egy bankba, mi mondhatjuk, ne tessék haragudni, de mi negyven évvel öregebbek vagyunk, mint önök. Ipari kultúránk van, munkánkat az ismeret, a tudás tisztelete alapozza meg – erre az értékre fel kell hívni a figyelmet. A kiállításnak nagyon örülök, de kicsit sajog a szívem, mert hiányoznak a tárlókból a Magyarországon még működő papírgyárak emléktárgyai. A fiókok mélyén talán még fellelhetőek ipartörténeti érdekességek, amelyek helyet érdemeltek volna. Gondolok a több száz éve működő diósgyőri papírgyárra, igaz, ők értékpapírokat, okmányokat, s nem csomagolópapírt készítenek. Nem az én tisztem, hogy szóljak a hullámpapírgyárak nevében, de biztosan eget-földet megmozgattak volna, hogy idehozzanak ők is néhány relikviát. Ez az iparág sok változáson ment át, a cégek között akad világszínvonalon dolgozó, ugyanakkor több kisebbet mára bezártak. Sajnos a budafoki üzemben keskeny kísérleti papírt gyártó gép működik. Egy hozzá nem értőnek ez a papír érdekesség, ellenben a hozzá értőnek egy lehetőség” – fogalmazott a CLB Packaging ügyvezetője.