fbpx

Negyedmilliárdos beruházás a csomagolástechnikai cégnél

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 23.

245,4 millió forintot fordít a beruházásra a pécsi Somapak Csomagolástechnikai Gépgyártó Kft.; új gyártócsarnokot építenek, eszközöket szereznek be és informatikai fejlesztéseket hajtanak végre.

Címkéző gép
Automata címkéző gép üvegek, palackok, flakonok, dobozok öntapadós címkéinek felragasztására (Fotó: Somapak Kft.)

Versenyképesség megőrzése, kapacitás bővítése a cél

Élelmiszer- és dohányiparban alkalmazott csomagolástechnikai gépek gyártásával és exportálásával foglalkozó magyar tulajdonú cég 245,4 millió forintot fordít a beruházásra pécsi telephelyén, ehhez 171,8 millió forintos támogatást nyert el a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop).

A vállalat egy CNC megmunkálóközpontot és öt tonna teherbírású futódarut szerez be, üzem- és raktárcsarnokot épít, ezzel párhuzamosan informatikai fejlesztéseket hajt végre versenyképessége, kapacitása növelése és piaci pozíciójának megerősítése érdekében.

Exportra is termelnek

Az olasz-magyar vegyesvállalatként alapított cég 1995-ben teljes mértékben magyar – családi tulajdonú – társasággá vált. A román és szlovák piacokra is termelő társaság 2021-ben 1,66 milliárd forintos árbevétel, azon belül 20 millió forintos export mellett, mintegy 250 millió forintos adózott eredményt ért el, idén pedig szeretnék tartani a tavaly elért eredményeket.

A csomagolástechnikán belül a címkézéshez, adagoláshoz, tasakoláshoz ajánlanak komplett gépeket, technológiai sorokat, de szállítópályákat is állítanak össze. Egyedi megoldásoktól sem zárkóznak el. A cég az ipari automatizálásban is tevékenykedik, robottechnikai berendezések megtervezését és kivitelezését is vállalja.

A csomagolástechnika 2021-es évének értékelését, illetve a 2022-es „jövőképről” olvashatnak portálunkon megjelent cikkben.

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc