fbpx

Applikáció tanítja a gyerekeket környezettudatos életmódra

Írta: Csomor Zsolt - 2021 december 10.

A MiRehu Nonprofit Kft. szervezésében került megrendezésre az első MaKuka, a Miskolci Kukások napja Miskolc város hulladékszállításának 145 éves évfordulója alkalmából. Az eseményen debütált a MiReHu egyedülálló hulladékos applikációja, a Hulladék Felfedező.

 

Játékosan tanít

A Hulladék Felfedező applikációs játék egy, a telephelyen végig vezető geocaching kalandjáték, mely során a gyermekek megismerkedhetnek a telephelyen végzett, az egyes hulladékok feldolgozására irányuló hulladékgazdálkodási tevékenységekkel. Ezzel élményformában szerezhetnek olyan tudást, amely segíti őket a fenntartható, környezettudatos életmód felé fordulásban.

 

szelektív tárolóedény reklám poszter
Kép forrása: dontwasteit.hu

 

A fejlesztés teljesen egyedi: egyszerre kalandos, mégis oktató játék. Elméleti információk mellett tapasztalati tudáshoz jutnak a gyermekek, miközben a felfedezés, kincskeresés élménnyé teszi a programot – olvasható a dontwasteit.hu oldalon.

A játékban ötvöződik a 21. századra jellemző elektronikus világ technikája a hagyományos, kézzel fogható játékelemekkel. A játék során az applikáció vezeti végig a csapatokat a telephelyen, és ismerteti meg őket az adott állomáshoz kötött ismeretterjesztő tananyaggal. A játék során élőben is láthatóak a hulladékgazdálkodási tevékenység bizonyos elemei. A megkapott információk alapján a megállóknál elhelyezett kincset rejtő ládákat kell kinyitniuk, melyhez négy anyagában hasznosítható hulladék szolgál kulcsként. A láda négy, a hulladékok alakjára jellemző nyitófelülelettel rendelkezik, amelyből egy – az applikációban megadott helyes válasznak megfelelő mintázatba bedugott – hulladékkal nyílik csak ki. A ládákban csapatonként, a csapatszínnek megfelelő szövetzsákok vannak, melyekben puzzle elemek vannak elhelyezve. A nyolc állomáson végig haladva, és minden kérdésre válaszolva szerezhető meg a puzzle összes eleme, melynek eredményeként a társaság kabalafigurája rakható ki, így válik a tanulás kincskereséssé.

 

Összeállította: Csomor Zsolt