fbpx

A Bio-LNG zöldítheti az áruszállítást

Írta: Csomor Zsolt - 2021 április 29.

A Rolande nevű vállalat különféle növényi maradványokból képes előállítani a Bio-LNG üzemanyagot. Az üzem kapacitásának köszönhetően 38 millió kilométert közlekedhetnek évente a nehéz közúti áruszállítást végző tehergépjárművek, fenntartható módon.

 

Akár 99,8%-kal csökkentheti a CO2-kibocsátást

Az Európai Unió egyik prioritása a környezetbarát közlekedés megvalósítása. A légszennyezés csökkentésére új ötleteket is kidolgoznak. Erre egyik javaslat a Bio-LNG, amit a holland Rolande cég szállít 2022-től.

 

tehergépkocsi üzemanyag szállítás
Évente akár 38 millió kilométernyi környezetbarát áruszállítás (Kép forrása: Rolande)

 

A vállalt olyan létesítményt épített, ahol erjesztéssel Bio-LNG állítható elő. A technológiát más vállalatokkal és a Fríz Tiszta Energia Alappal közösen fejlesztették ki. Kávézacc, útszéli fű, növényi olaj és trágya maradványai is felhasználhatók a Bio-LNG előállításához – olvasható a társaság, valamint trans.iNFO oldalán. A technológiában felhasznált összes alapanyag és a teljes lánc tanúsított, valamint megfelel a fenntartható energiáról szóló európai irányelvnek.

A társaság közleménye szerint a Bio-LNG-t a nehéz szállításhoz a következő év végétől kell szállítani.

„A Leeuwarden Energy Campuson épülő létesítményben szerves nyersanyagokból állító elő üzemanyag a nehéz közúti szállítás számára, amivel akár 99,8 százalékkal is csökkenthetik a szén-dioxid-kibocsátást a gázolajhoz képest ” – ismerteti a vállalat.

Az üzem évente körülbelül 9,2 kilotonna Bio-LNG-t állít elő a jövőben, amivel az árufuvarozók 38 millió kilométert utazhatnak fenntartható módon. Fontos, hogy az LNG-meghajtású teherautók a járművek módosítása nélkül, azonnal átállhatnak a Bio-LNG-re.