fbpx

Aki csarnokberuházás előtt áll…

Írta: Sándor Ildikó - 2019 október 29.

Most azoknak a partnereinknek szeretnék a figyelmébe ajánlani egy törvényi változást, akik a közeljövőben csarnoképítést terveznek, vagy már a döntésük megszületett, de a kivitelezés még nem kezdődött meg.

Már az engedélyezési tervdokumentáció készítésekor eldől az, hogy milyen négyzetméter áron valósítható meg egy csarnok. Ezt a bekerülési árat nagyban meghatározza, hogy mennyire volt költséghatékony szemléletű a tervezés az építészeti, tűzvédelmi és gépészeti koncepció kialakításától kezdve a könnyen és biztonságosan kivitelezhető részletekig.

A 2020. ősz vége után befejeződő építkezéseken viszont jelentősen emelkedhetnek a beruházási költségek. Amennyiben a megrendelő már rendelkezik építési engedéllyel, vagy most gondolkodik a tervezés elindításán, érdemes mielőbb belevágni a projekt megkezdésébe, hiszen amennyiben az építkezés nem fejeződik be 2020. ősz végéig (hogy a használatba vételi engedély is megszülethessen 2020. év végére) a hatóságok már csak az új energetikai szabályozás szerint fogják átvenni az épületet és kiadni a szükséges engedélyeket.

Az új energetikai szabályozás az ön beruházását is befolyásolhatja

A 2020. december 31-e után használatba vételre kerülő minden épület esetén, az épületnek meg kell felelnie a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet 6. mellékletben foglalt követelményeknek, tehát teljesíteni kell a „közel nulla energiaigényű épületek” követelményszintjét.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az épületek határoló- és nyílászáró szerkezeteinek hőátbocsátási tényezőire vonatkozó követelmények nem szigorodnak tovább, azonban az épület energiaigényét legalább 25%-os mértékben megújuló energiaforrásból kell biztosítani.

A rendelet értelmezésében megújuló energiaforrásnak számít egyrészt a tűzifa, biomassza, biomasszából közvetve vagy közvetlenül előállított energia, a biogázok energiája, fapellet, agripellet, illetve a „klasszikus” megújuló energiák: nap-, szél-, vízenergia, geotermális, geotermikus, hidrotermikus, légtermikus energia.

Keresse cégünket bizalommal, akár rendelkezik jelenleg tervekkel, akár most gondolkozik a tervezés elindításán, hogy személyre szabott ütemtervvel segíthessük a beruházás eredményes megvalósítását még a 2020. december 31-i használatba vételi határidő előtt.

Pallér Csarnok Kft.

mobil: 06 20 359 7671
e-mail: [email protected]
1007 Budapest, Margitsziget Danubius Grand Hotel IV. em.
web: www.pallercsarnok.hu