fbpx

Díjat nyert a holland Koppert gyártó csomagolása

Írta: Czékus Mihály - 2024 február 22.

A Koppert márkanév több mint ötven évvel ezelőtt került a világ köztudatába. 1967-ben a holland uborkatermesztő Jan Koppert egy új megoldást keresett a kártevők és a betegségek elleni küzdelemhez, mivel az általa használt növényvédő szerek már nem bizonyultak elég hatékonynak. Elsőként talált és vezetett be egy természetes megoldást: a Phytoseiulus persimilis nevű atkát, amely a takácsatkák természetes ellensége. A cégnek ma már világszerte 30 leányvállalata van (köztük hazánkban is) és az innovatív megoldásaikat több mint 100 országban alkalmazzák sikeresen.

A Koppert biológiai megoldása, a Mirical csomagolása elnyerte a tekintélyes nemzetközi Fruit Logistica Innovation Award Technology első díját. A Messe Berlin GmbH és a Fruitnet Media International által február 9-én Berlinben átadott díj a teljes gyümölcs- és zöldségellátási lánc kiemelkedő innovációit díjazza, a termeléstől az értékesítésig – olvasható a FruitVeb oldalán.

Koppert Mirical

A cég a díjnyertes termékcsomagolásban, a korábbi műanyagalapú megoldást speciálisan kialakított hullámkarton csíkokra cserélte. Amelyek természetes élőhelyet biztosítanak a jótékony (ragadozó) rovarok számára. Az új csomagolási megoldásnak köszönhetően a rendszer sokkal könnyebben „működtethető”. A kartoncsíkok teljesen komposztálhatók, ami 99%-kal kevesebb műanyagot eredményez.

A kartonpapír hullámai menedéket nyújtanak a ragadozó bogarak számára, lehetővé téve számukra, hogy „elrejtőzzenek” és optimálisabbá válik a szállításuk is. Ennek eredményeként a ragadozó poloskák a szállítás során védettek és optimális állapotban érkeznek meg rendeltetési helyükre. 

A termék az új csomagolásban a paradicsomtermesztő létesítményekben a széthajtható, létraszerű alakban könnyen az ágakra, huzalokra vagy akár levélnyelekre helyezhető. A Macrolophus pygmeus polifág ragadozó poloskát tartalmazó apró rovarházak lakói a dél-amerikai paradicsommoly (Tuta absoluta), az üvegházi molytetű (Trialeurodes vaporariorum) és a dohányliszteske (Bemesia tabaci) elleni biológiai védekezésre használhatók. Emellett szívesen fogyasztják a fitofág atkákat, a levéltetveket és az aknázólegyek lárváit is.