fbpx

Legyen összetett forma

Írta: Transpack-2023/IV. lapszám cikke - 2023 július 31.

Az alkotás és a művészet már kigyermekkoromban is vonzott. Szüleim korán felfigyeltek a kézügyességemre, és mindig imádtam a rajzórákat általános iskolában. Nagy öröm számomra, hogy a Matcha por csomagolási pályázatomat fődíjjal jutalmazta a HUNGAROPACK Student 2023 Csomagolási Diákverseny szakmai zsűrije.

Grubits Lili
Grubits Lili

A tervezőgrafikai szakma megunhatatlan

Gyermekkoromban gyakran indultam rajzpályázatokon, ahol sokan mondták, hogy érdemes lenne szem előtt tartanom a jövőbeli pályaválasztásomkor ezt a fajta tehetségemet. A gimnázium elvégzése után a Soproni Egyetemet választottam, mert közel lakom a városhoz, amit jól ismerek és nagyon szeretem. Az Alkalmazott Művészeti Intézet rendkívül befogadó és családias közösség, itt találkoztam először a csomagolásgrafikával.

Az egyetem első szemesztere számomra leginkább a beilleszkedésről szólt. Sokakkal ellentétben, én korábban nem jártam művészeti iskolába, így fel kellett zárkóznom – megtanulnom a tervezői programok használatát és egyéb alkotási technikákat, amiket csoporttársaim közül sokan addigra már elsajátítottak.

A tervezőgrafika nagyon sokrétű szakma, amivel szinte mindenhol összefut az ember. Magam is meglepődve tapasztaltam az egyetemre kerülve, hogy milyen nagymértékben vesz körül bennünket a mindennapokban: az összes plakát, hirdetés, árucsomagolás, weboldalak, logók és még sorolhatnám. Ezért is fogott meg ennyire a tervezőgrafika, és szeretek bele újra és újra, minél többet tanulom. Ez egy csodálatos szakma, nagyon sokat hozzátesz az életemhez. Folyamatosan változik, így mindig fejleszthetem magam, ezért megunhatatlan is.

csomagolás

A figyelemfelkeltésre is törekedtem

A csomagolásgrafika már az egyetemi tanulmányaim elején magával ragadott, ami a tervezőgrafika területén belül is nagyon sokrétű. Ezt a tantárgyat Rosta Péter tanár úr tartja, aki e szakirányban már nagyon sok tapasztalatot szerzett, és mindig nagy lelkesedéssel segít minket tanácsaival. Részben neki is köszönhető az idén elért eredményem a HUNGAROPACK Student 2023 Csomagolási Diákversenyen. Pályamunkám egy Matcha por csomagolás volt, amit a szakmai zsűri fődíjjal jutalmazott. A Matcha porból tea készíthető, amely nagyon sok jótékony hatással rendelkezik. Természetes koffeinforrás, élénkíti az elmét, növeli a koncentrációt, valamint stresszcsökkentő és nyugtató hatása is van. Ennyi jó tulajdonság mellett mégis nagyon kevesen ismerik, ezért próbáltam minél hívogatóbbá és barátságosabbá tervezni a dobozt. A formája kialakítását a tanár úr tanácsai alapján próbáltam úgy megtervezni, hogy az jól illeszkedjen a kézbe, és minél érdekesebb, figyelemfelkeltőbb legyen.

csomagolás

Ez volt az első olyan csomagolásom, amire tényleg nagyon büszke vagyok. Azt azonban nem gondoltam, hogy ilyen rangos megmérettetésen fődíjat nyerek vele, ahová ráadásul jelentős számú nevezés érkezett. Az alkotás és a művészet mindig is nagy szenvedélyem volt, és örömmel tölt el, hogy ezen a területen tanulhatok és fejlődhetek. Az első egyetemi évem során rájöttem, hogy a tervezőgrafika az, amivel szeretnék foglalkozni a jövőben, és nagy álmom, hogy a művészeti tehetségemet hivatássá formáljam. Az eddigi eredményeim és a visszajelzések a tanáraimtól megerősítettek abban, hogy jó úton haladok, és mind nagyobb önbizalommal tekintek a jövőbeli lehetőségeimre.

Rosta Péter, Szarka Judit Soproni Egyetem