fbpx

A csomagolás kis csodái: fűszernövény-palánta a polcon

Írta: Transpack-2022/I. lapszám cikke - 2022 április 10.

Az élő növény derűt, szépséget, a természetesség elveszett világát lopja be a lakásunkba. Az élő, palántáról szedhető fűszernövények ehhez még kulináris örömöket is hoznak a mindennapjainkba. Ez adta az ötletet Csernyus Katának, a Soproni Egyetem tervezőgrafika szakos hallgatójának egy mini, tőzegcserép fűszernövénytartó kialakításához.

CSERNYUS KATA

Egy hívő lélek sokszínűsége

Magyar szakos tanár, drámapedagógia, kreatív alkotás – nem éppen egymáshoz közel álló szakterületek. Nem csoda, ha Csernyus Kata ma úgy emlékszik vissza: „nehéz szülés volt” eldönteni. – Végül három helyre adtam be a jelentkezésem. Az esélytelenek nyugalmával ugyan, de első helyen jelöltem meg a grafikai tervezést, mert úgy gondoltam, ide a legnehezebb bekerülni. Ha mégis sikerül, az a Gondviselés műve lesz – fogalmaz a fiatal egyetemista, aki a míves-szakrális név említése kapcsán nem is leplezi, sőt, nyomatékos hangsúllyal ejti ki a jelzőt: erősen hívő lélek. Ebből is fakad talán a gyerekek iránti elkötelezettsége, ami régről összekapcsolta olyan tevékenységekkel, mint a kétkezi alkotás, a gyerekek alkotótáboroztatása és hasonlók.

A mezők fűszerei a konyhában

Végül „persze” a Gondviselés közbenjárása érvényesült, és Kata ma a Soproni Egyetem tervezőgrafika szakos hallgatója, akinek frissfűszer-csomagolása elismerést vívott ki magának a Hungaropack Student tavalyi megméretésén. – Nálunk, otthon szinte sosem volt friss, palántáról nevelt és szakított fűszer, bazsalikom, oregánó és hasonlók. Gondolom, ezzel nagyon sokan vannak így olyan helyeken, ahol hosszadalmas vagy bonyodalmas ilyen élelmiszer-kiegészítőhöz jutni. Ezért olyan terméket és ahhoz illő csomagolást terveztem, ami ezt lehetővé teszi a háziasszonyoknak, akár a konyha polcain – vázolja Kata a tervezési folyamat legelső fázisát. – Jó volna, ha mindannyian tudnánk folyamatosan piacra járni, és ott beszerezni, ami kell, de ez, ugye, nem mindig, nem mindenkinek lehetséges…

csomagolás

Elméletből a kereskedelembe?

Ezután termékfelmérést, konkurencia- és piackutatást végzett a környezetében, majd a tapasztalatai révén egy továbbfejlesztett verziót dolgozott ki. A 10 centi átmérőjű, 13 centi magas kis tőzegcserépben a háziasszony készen kapja a termőföldet és a fűszernövény beleültetett magját, továbbá a tégely alján a rövid útmutatót a palánta gondozásához. A tégelyt kívülről karton takaró fedi. – Olyan színt és betűtípust választottam, ami jellegében követi az ilyen termékek hagyományos világát. Ugyanakkor egy kicsit emlékeztetnek a gyógynövény-csomagolások világára, ami szintén szándékos, hiszen ami természetes és friss, az egészséges is – érvel Kata. – A legszebb ebben a szakmában, hogy a tervezés középpontjában mindig a koncepció áll, mindennek helye van, semmi sincsen ok nélkül a csomagoláson. „Kommunikálunk, nem dekorálunk”, ezt a „mottót” még a kezdet kezdetén kaptam Rosta Péter egyetemi tanáromtól, és ez a mondat azóta is mindig a gondolataimban van, bárminek a tervezésébe is fogjak bele. Az itt ismertetett, teljes terv egyelőre még „csak” elméletben létezik. Ám Kata frissfűszer-csomagolása iránt máris van érdeklődés, így nem zárja ki, hogy az előbb-utóbb a kereskedelemben is megjelenik.

Kohout Zoltán