fbpx

Nagyot lép a Lenovo a fenntarthatóság irányába

Írta: Csomor Zsolt - 2020 szeptember 20.

A Lenovo által elfogadott vállalati forgatókönyvben olyan célkitűzések is szerepelnek, mint például új technikák alkalmazásával a szállítási folyamatok során használt műanyagot teljes egészében felszámolja. Ökológiai lábnyomára nagy hatással bír az önzáró doboz és visszaküldhető csomagolás is.

 

 

A kínai nagyvállalat 2050-re zéró üvegházhatású gázkibocsátást kíván elérni. A fenntarthatóság érdekében három területen fejleszt vagy csökkent az eladott termékek használatában, a megvásárolt termékekben és szolgáltatásokban, valamint a logisztika és szállítás első fázisában.

Utóbbihoz tartoznak a szállítási folyamatok során alkalmazott újítások. A ThinkPad termékcsalád készülékei például olyan dobozokban érkeznek a fogyasztókhoz, amelyek kialakítása során a műanyag ragasztószalagokat elhagyva, úgynevezett önzáró szerkezetet alkalmaznak amely a doboz lapjait megfelelően hajtogatva, ugyanazt a stabilitást és biztonságot eredményezi, mint a korábbi, ragasztóval ellátott dobozok.

A vállalat a közleményében elismeri, hogy ez egy apró változtatásnak tűnhet, azonban óriási hatással bír a vállalat ökológiai lábnyomára. A ThinkPad termékek szállításához 2018-ig minden évben 54 tonna egyszer használatos műanyag ragasztószalagot használtak fel, ami közel 20 ezer kilométernyi ragasztószalagot jelent.

A kínai gyártó a készülékek szállítása során felmerült további műanyagfelhasználás csökkentésére is környezetbarát alternatívákat keresett, és a polisztirolnak is hadat üzen: ahol lehetséges, természetes rost anyagokból formázott védőcsomagolást, és alacsony sűrűségű polietilént használ a hagyományos polisztirol csomagolás helyett.

A vásárlók igénybe vehetik a vállalat azon szolgáltatását, amellyel a csomagolóanyagokat visszaküldhetik, hogy azt a vállalat újrahasznosítsa, és további szállítások alkalmával használja. Ezáltal az összes felhasznált és újrahasznosított anyagot egy ciklusban tartják, amellyel minimalizálhatják a hulladékmennyiséget.

 

Kép forrása: Continental