fbpx

Hatalmas mennyiségű hulladéktól szabadították meg a Bodrog ártereit

Írta: Csomor Zsolt - 2020 szeptember 21.

Hat tonna hulladékot gyűjtött össze a Bodrog Sárospatak és Tokaj közötti szakaszáról az I. Bodrogi PET Kupa mezőnye. A résztvevő csapatok és az önkéntesek a program négy napja alatt naponta csaknem 300 zsák szemetet gyűjtöttek össze a Bodrog ártereiből.

 

 

A verseny során szerzett tapasztalatok azt mutatták, hogy a folyó két ágából, a Latorcából és az Ungból hatalmas mennyiségű hulladék érkezik Ukrajna felől. A számítások szerint ezen a versenyen megdőlt az egy résztvevőre számolt összegyűjtött hulladék mennyisége, közölte az MTI-nek Dóra Szilvia, a PET Kupa kommunikációs vezetője.

A nyolc éve rendszeresen megtartott tiszai hajós hulladékgyűjtő versenyeknek és az év közben szervezett akcióknak köszönhetően mostanra összesen 90 tonna szennyező anyagot sikerült összegyűjteni a folyók ártereiből, egyes folyószakaszokat pedig teljesen megtisztítva adtak vissza a versenyzők a természet számára.

Az I. Bodrogi PET Kupát az ÖKOsaBB nevű csapat nyerte, a második egy veteránokból álló baráti csapat, a PETúnia lett, harmadik helyet pedig az olaszliszkai önkormányzat Liszka Gálya – Húzzuk együtt! gárdája szerezte meg. Az eddigi gyakorlatnak megfelelően az összegyűjtött hulladékmennyiség legalább felét újrahasznosítják.