fbpx

Újrahasznosított kávézaccból 3D-s modellek

Írta: Barna Ferenc - 2021 május 23.

Két fiatal anyagmérnök új anyagot fejlesztett ki műanyaggal kevert kávézaccból – tájékoztat a Miskolci Egyetem a környezetkímélő, innovatív újításról.

 

Újrahasznosításra váró kávézacc
Kávézaccból újrahasznosítás eredményeként 3D technológiával akár desinger termékek is készíthetők (Fotó: Barna Bence)

 

Két fiatal mérnök közös ötlete oldja meg a kávézacc újrahasznosítását

Az általuk kidolgozott, innovatív technológia révén egy teljesen új anyag hozható létre, melynek fő alkotóelemei a kávézacc és a műanyag. Az így létrejött anyagból egyedi tárgyakat, akár divatos lámpaburát is lehet készíteni 3D technológiával.

Mindkét területen nagy igény van az újrahasznosításra. A fiatal tudósok elhivatottak a környezetvédelem és a műanyagok iránt, vallják, hogy „nincs jó vagy rossz anyag, felsőbb vagy alsóbbrendű, csupán a szemléletünkön kell csiszolni”.

 

A kávézaccnak, mint anyagnak számos jótékony hatása van

Borsodi Eszter és Tamási Kinga ötlete a kávézacc felhasználására kávézás közben született, amikor megfigyelték, hogy milyen sok zaccot dobnak ki az éttermekben. Azt sokan tudják pedig, hogy ennek az anyagnak számos jótékony hatása van, de nem megoldott az újrahasznosítása.

Az általuk kidolgozott technológiával juthatunk el a 3D nyomtatáshoz, ezzel pedig szinte bárki képes lehet arra, hogy méretarányos, látványos modelleket készítsen. Az egyik legrugalmasabb és legköltséghatékonyabb megoldás, amit a fiatalok kínálnak. Használható designer termékek, ajándékok, makettek, egyedi tárgyak, prototípusok, alkatrészek,… előállításához.

 

A másodlagos nyersanyagok műanyagipari felhasználása (Videó: Miskolci Egyetem)

 

Tömeggyártásban a hagyományos eljárás olcsóbb, de

A hagyományos gyártási eljárások a műanyag alkatrészek tömeggyártása esetén általában olcsóbbak, ám kis darabszám esetén a 3D gyártás a gyorsabb, a rugalmasabb és költséghatékonyabb.

A projekt folytatásaként egyedi lámpaburák gyártását tervezik 3D nyomtatással az általuk kifejlesztett anyagból. Továbblépésként felmerült még egyéb konyhai hulladékok felhasználása is, mint másodlagos nyersanyag.

Már mások is felfigyeltek a kávézaccban rejlő lehetőségekre, vannak próbálkozások környezetbarát üzemanyag létrehozására is felhasználásával.

 

Forrás: MTI