Bezárás

A PET Kupa versenyzői ismét fellélegeztették a Tisza-tavat

Írta: Csomor Zsolt - 2021 június 22.

Több mint 5 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a II. Tisza-tavi PET Kupa résztvevői. A tizenegy csapat összesen 1222 zsák szeméttől tisztította meg a tavat és az ártéri erdőket. A szennyezés mértéke miatt a szervezők további akciókat terveznek még idén.

 

Mintegy 60 százaléka újrahasznosítható

Az év eleji áradásokkal főként Ukrajnából és Romániából érkező hulladék sok helyen már a vízen evezve láthatóvá vált, majd a partra kikötve és az ártéri erdőben kutatva egyes helyeken óriási szennyezés fogadta a versenyzőket.

 

pet kupa szemétszedés gyerekek
Kép forrása: telex.hu

 

A tó Tiszafüred és Kisköre közötti szakaszán védett vízi és szárazföldi élővilágú területek tisztultak meg, de a szennyezés mértéke miatt a szervezők további akciókat terveznek a helyszínre még idén.

A PET Kupán idén is cél volt, hogy az összegyűjtött hulladék felhasználható részét, nagyjából 60 százalékát újrahasznosítsák, ezért a szelektálási munkából a csapatok is kivették a részüket. A hulladék nagyobb részét már a parton vagy saját pethajójuk fedélzetén válogatták át.

A több mint 5 tonna összegyűjtött hulladék nagyjából fele műanyag palack volt, de találtak hűtőket, tévéket, szigetelőanyagokat és veszélyes hulladékot (festéket, olajos hordókat) is a versenyzők.

A pethajók versenye a Közép-Tiszai-Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) győzelmével zárult, ők összesen 253 zsák hulladékot gyűjtöttek össze. A második helyezett ÖkosaBB a Tisza-tó Hőse díjat is hazavihette. Harmadik helyen a Decathlon csapata állt a dobogóra. Idén a fair play díjat a DHL Clean Up Hungary legénysége kapta.

Idén még két szemétszedő PET Kupa lesz: augusztusban a Felső-Tiszán, szeptemberben pedig a Bodrogon – olvahsató a telex.hu oldalán.