fbpx

Üzleti angyalok a csomagolástechnikában?

Írta: Szerkesztőség - 2023 október 18.

Az üzleti angyalok fontos szerepet játszanak a gazdaságban, így természetesen vonatkozik a csomagolástechnikára és a logisztikára is. Egyre nagyobb a szerepük kockázati tőke biztosítóiként, valamint hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez és a technológiai fejlődéshez.

Kik azok az üzleti angyalok?

Az egyik, hazai kereskedelmi tévéadón futó, Cápák között címet viselő reality kapcsán szerzett a szélesebb hazai közönség tudomást az üzleti angyalok létéről és tevékenységéről. A következőkben megnézzük, hogy kik is ők és mit jelenlétük mit hozhat a kkv szektor számára.

Az üzleti angyal egy jelentős (üzleti) tőkével rendelkező magánszemély, aki finanszírozási lehetőséget kínál induló kisvállalkozások vagy más prosperáló kisvállalkozások számára.

Az angyali befektetés a tőkefinanszírozás egy formája  – a befektető finanszírozást biztosít azért, hogy tulajdonrészt szerezzen a társaságban. Ezt a finanszírozási formát általában olyan vállalkozások veszik igénybe, amelyek nem rendelkeznek elegendő cash flow-val vagy fedezettel ahhoz, hogy hitelekhez jussanak pénzügyi intézményektől. Az angyalbefektetők pótolják a család és a barátok, valamint a kockázati tőkések által nyújtott kisléptékű finanszírozás közötti űrt.

Mindazonáltal feltétlenül meg kell jegyezni, hogy az angyalbefektetők érdeklődése általában túlmutat a pénzügyi megtérülésen. Érdekelheti őket a vállalkozók új generációjának mentorálása, egy adott iparágon belüli munkavégzés, vagy tapasztalataik és készségeik másként hasznosítása.

Angyalfinanszírozás kontra kockázati tőke

Noha, az angyalfinanszírozás és a kockázati tőke sok emberben összemosódik – lényegében befektetési tőkéért cserébe új résztulajdonos érkezik a céghez –, akad néhány fontos különbség, amit érdemes figyelembe venni. Elsőként, az angyalbefektetők olyan magánszemélyek, akik saját tőkéjüket fektetik a kiszemelt vállalkozásokba. Ezzel szemben a kockázati tőketársaságok professzionálisan irányított, szakértői stábbal rendelkező cégek. Amikor az angyalfinanszírozásról van szó a kockázati tőkével szemben, azt is fontos megjegyezni, hogy az előbbiek érdeklődési körébe a többnyire a korai szakaszban lévő vállalkozások és induló cégek tartoznak. Ezzel szemben a kockázati tőkebefektetők célkeresztjében a jól prosperáló, nagyobb vállalatok vannak.

Az üzleti angyaloktól való finanszírozás előnyei és hátrányai

Az ilyen típusú cégfinanszírozásnak éppen úgy vannak előnyei, mint hátrányai. Ezeket mindenképpen figyelembe kell venni annak, aki ilyen módon szeretne forráshoz jutni. A következőkben áttekintjük, hogy mi van a mérleg két serpenyőjében.

Az első lépés ahhoz, hogy egy vállalkozás számára a megfelelő angyal befektető(ke)t megtalálja, kutatást kell végeznie és szilárd üzleti tervet kell összeállítania.

Mindenekelőtt azt kell meghatározni a cégvezetésnek, hogy milyen típusú vállalkozásuk van és milyen finanszírozásra lesz szükségük. Ezt követően szükséges lesz egy olyan listára, amely azokat a potenciális befektetőket tartalmazza, akik érdeklődhetnek a cég iránt. Miután megvan a potenciális befektetők listája, fel kell venni velük a kapcsolatot és bemutatni a cég üzleti tervét. Fontos megjegyezni, hogy nem minden befektető angyal egyforma. Többnyire mindegyik specializálódik egy-egy területre, ágazatra. Ezért lényeges kutatásokat végezni, hogy a megfelelő befektetők kerüljenek „megszólításra” vállalat számára.

A potenciális befektető elé tárt, szilárd üzleti tervnek tartalmaznia kell információkat a cégről, a menedzsment céljairól és arról, hogyan tervezi elérni azokat. A tervhez feltétlenül mellékelni kell pénzügyi előrejelzéseket és részletes magyarázatot az érkező, befektetői források felhasználására vonatkozóan. Fontos, hogy pénzügyi előrejelzéseknek reálisnak kell lenniük.

Tekintettel arra, hogy tőkeemelésről van szó, fontos pontosan tudni, hogy mennyi pénzre van szüksége a cégnek és mire fogja felhasználni az új forrásokat. Ez nemcsak azt mutatja, hogy a menedzsment elkötelezett a cég növekedése iránt, hanem abban is segít, hogy a potenciális befektetők jobb képet kapjanak rövid és hosszú távú célokról. Amikor egy cég angyalbefektetést keres, fontos, hogy őszinte és átlátható legyen mind a jó, mind a rossz tekintetében. Idetartozik, hogy előre tájékozódjon minden olyan kihívásról vagy kockázatról, amellyel vállalat szembesülhet. A befektetők olyan cégeket keresnek, amelyekben megbízhatnak, ezért mindig az őszinteség a legjobb politika.

Amikor befektetésről van szó, az angyal befektetők mindig nagy gondossággal járnak el a kockázat minimalizálása érdekében. Van néhány kulcsfontosságú terület, amelyre összpontosítanak, beleértve a cég mögött álló csapatot, a piaci lehetőségeket, a versenyhelyzetet és a pénzügyeket.

Végső gondolatok

Míg az üzleti angyal befektetéseknek számos előnye van, mint például a rugalmasság, a kamat- vagy törlesztési követelmények hiánya, valamint a tudás és erőforrások széles köre, ennek a modellnek vannak hátrányai is, ahogy ezeket a korábbiakban már taglaltuk. 

Tehát minden olyan vállalattulajdonos számára, aki az angyali finanszírozás elfogadásán gondolkodik, elengedhetetlen, hogy tisztában legyen azzal, hogy az üzleti angyal mit hoz a pénzen, a jó kapcsolati tőkén vagy az üzleti szakértelmen kívül. Ezenkívül elengedhetetlen alaposan megérteni, milyen az angyal befektetővel dolgozni, mert ellentmondásos elképzelések lehetnek a cégvezetés és az üzleti angyal között a vállalat működése tekintetében.

Sok mindent meg kell fontolnia egy cég tulajdonosának vagy tulajdonosi körének, mielőtt egy angyal befektetőhöz fordulna egy vállalat külső tőke bevonása érdekében.  A jó hír az, hogy valamennyi szektornak megvannak a „saját” angyalbefektetői. Így a logisztikára vagy a csomagolástechnikára specializálódott befektetők is felkutathatóak.

Czékus Mihály