fbpx

Hogyan csökkentik az energiaköltségeket a korszerű raktártechnikai megoldások?

Írta: - 2022 október 18. -Hirdetés

Az ipari létesítmények helyszíni felmérésével személyre szabott és garantáltan megtérülő megoldásokat dolgoznak ki a QLM szakértői, az azonnali és hosszú távú energetikai megtakarítás érdekében. Hűtőkamrák esetén a használathoz igazodó kapukat ajánlanak, az elhasználódott vagy nem megfelelő hatásfokú kaputömítéseket célszerű cserélni, ipari ventilátorok alkalmazásával pedig hatékonyabban működhetnek a fűtési rendszerek.

A hűtött raktárakban nagy mennyiségű áru mozog folyamatosan. Amikor egy ajtó kinyílik, a hideg levegő távozik a hűtőtérből, egyúttal meleg, párás levegő jut be. Ezek a légáramok az ajtónyitásoknál fellépő energiaveszteség akár 85 százalékáért is felelhetnek.

csarnok ajtó kapu
Jelentős mennyiségű energiát takaríthatunk meg a Rite Hite gyorskapuval (Képek forrása: QLM)

Az alábbi ábra mutatja, hogy különböző típusú ipari kapukat használva mennyire eltérőek lehetnek például az olyan hűtött raktárak éves energiaköltségei, amelyeket nagyon gyakran nyitnak-zárnak. Az összevetésből egyértelműen leolvasható, hogy a hagyományos hűtőtéri kaput egy jól megválasztott Rite Hite gyorskapura cserélve akár 75 százalékos energiamegtakarítás érhető el.

A szintén körültekintően kiválasztott kaputömítések lezárják a raktár és a jármű közötti réseket, védve az árut és a személyzetet az eső, a hó és egyéb időjárási körülmények viszontagságaitól, ugyanakkor előnyösek az energiaköltségek csökkentése céljából is. A Rite Hite kaputömítések kiváló minőségű anyagokból készülnek, akár megerősített, magas szakítószilárdságú, 3,5 mm vastag PVC oldal- és felsőponyva, akár 40×40 mm-es horganyzott rugalmas oldal- és felsőkeret esetén. A magas minőség ergonomikus kialakítással és minimalizált karbantartási költségekkel párosul.

teherautó pótkocsi kapu ajtó épület
A kaputömítések tökéletesen lezárják a raktár és a jármű közötti réseket

Végezetül az XL3 raktári ventilátor használatával a raktározási költségek akár 30 százaléka is megtakarítható. Az eszköz a meleg levegőt az alsóbb rétegekbe irányítja, így kevesebb energiára van szükség ahhoz, hogy a talajszint közelében megfelelő hőmérséklet legyen.

ventilátor raktár csarnok állványrendszer doboz csomag
Az XL3 raktári ventillátor a meleg levegőt az alsóbb rétegekbe irányítja

Az optimalizált alacsony sebességgel forgó Rite Hite HVLS ipari ventilátorok kivételesen nagy légtömeg mozgatására képesek kifejezetten alacsony költségek mellett.