fbpx

CLARK – elektromos targoncák, dízel vagy gázüzemű targoncák?

Írta: Szerkesztőség - 2020 február 06.

A hajtástechnika fontos szerepet játszik targoncavásárláskor. Az egyes alkalmazásokhoz és felhasználási területekhez a meghajtás típusát célszerű előre meghatározni, hogy magas szintű rendelkezésre állást és a lehető legmagasabb szintű hatékonyságot érje el a felhasználó. Ezért gondosan mérlegelni kell a szóban forgó hajtástechnika előnyeit és hátrányait, mielőtt egy adott hajtástechnika mellett döntünk.

Az elektromos targoncákat kisebb kerekekkel szerelik, felhasználásukhoz sima és egyenletes talaj kell. E feltételek főként belső felhasználási területek felelnek meg, így külső, egyenetlen talajadottságokra a dízel- vagy LPG-targonca a megfelelőbb választás.

A költségek minden üzemeltető számára prioritást élveznek. Az elektromos targoncák fenntartása kedvezőbb, mivel nem szükséges fosszilis üzemanyag a működtetésükhöz. Beszerzési árukat tekintve ugyan magasabb árszínvonalat képviselnek, de ez az árkülönbözet az üzemeltetés alatt a felhasználók számára rövid időn belül megtérül.

Az akkumulátor töltéséhez általában 8-12 óra szükséges, így többműszakos munkarend esetén kalkulálni kell töltési idővel, vagy praktikus csereakkumulátorral rendelkezni. A jövő az elektromos meghajtású eszközöké. A gyárak egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezettudatosságra, és rohamos léptekben fejlesztik gépeiken az elektromos hajtástechnológiát azért, hogy a felhasználók a leghatékonyabban és gazdaságosan tudják annak előnyeit élvezni.

A zöld technológia jegyében a CLARK is évről-évre arra törekszik, hogy elektromos targoncáit minél több felhasználási területeken tudják ügyfeleik alkalmazni. 2019-ben a GO GREEN GO CLARK kampánnyal indította meg azt a fejlesztési sorozatot, melynek kiemelt célja, hogy minden felhasználási területre tudjon a gyár elektromos hajtásrendszerrel működtetett targoncát biztosítani. A fejlesztések révén megjelentek a CLARK elektromos, összkerék-meghajtású targoncái (EPX) is.

Az EPXi ugyanolyan megbízhatóan látja el feladatait, mint egy hasonló dízel- vagy LPG-targonca, és a vásárlás költségei megegyeznek a dízel vagy LPG targonca költségeivel. Az EPXi elektromos targonca ezért csendes és környezetbarát alternatíva azoknak az ügyfeleknek, akik eddig az elektromos anyagmozgató eszközök ellen döntöttek.

Számos alkalmazási területet, amelyet valaha csak a belső égésű motorok láttak el, a mai elektromos targoncák legalább ugyanolyan magas hatékonysággal biztosítják.

Az EPX20i-32i-vel a CLARK most olyan elektromos targoncát tervezett, amely a beszerzési ár szempontjából egyezik az IC-változatokkal, és ezáltal kiváló ár-érték arányt teremtve a tulajdonos számára. Az autópedál elrendezésének köszönhetően a jármű intuitív módon és biztonságosan kezelhető. A dönthető kormányoszlop és a kényelmes ülés egy mozdulattal könnyedén beállítható. Minden irányba kiváló kiláthatósággal rendelkezik a sorozat. Az ergonómikus karok segítségével a villák precízen vezérelhetőek. Az LCD-kijelző valós időben szolgáltatja az összes szükséges információt. Két külön programozható üzemmód (teknős és normál) teszi lehetővé az alkalmazkodást adott talajviszonyhoz.

Zárszóként elmondható, hogy a jövő az elektromos hajtástechnológiáé, és a rohamos fejlődésnek, valamint az előttünk álló elektromos forradalomnak köszönhetően a környezettudatosság, a zéró károsanyag-kibocsátás, a fenntartható jövő lesz minden gyártó, köztük a CLARK küldetése is.

Várhegyi KornélVértes Kereskedőház Kft.