fbpx

Csomagolás+tervezés: kell egy erős koncepció, egy ötlet

Írta: Transpack-2022/III. lapszám cikke - 2022 június 11.

Mivel korunkban – szerencsére – egyre nagyobb figyelmet kap a csomagolások fenntartható anyaghasználata, ez mind több csomagolás-újratervezés során ihletet ad a szakembereknek. A fiataloknak is sorozatunk új felvonásában a Hungaropack Student-díjas egyetemi hallgatók alkotásai közül Kucsik Martin hangfalcsomagolás-tervét, és persze a tervezőt mutatjuk be.

Milyen indíttatás – gyerekkori érdeklődés, szülői/tanári terelgetés – vezetett a grafikai tervezői, akár konkrétan a csomagolástervezői szakirányválasztás felé?

– Általános iskolában, annak is az elején még úgy gondolom, hogy átlagos érdeklődésem és készségem volt a grafikához. Akik mégis nagy hatást tudtak gyakorolni rám, azok az akkori legjobb barátaim voltak, akikkel az iskolaévek végére egyre többet rajzoltunk, és még grafikaszakkörre is jártunk. Így általános iskola végére kialakult bennem egy erősebb érdeklődés a grafika és tervezés iránt. Természetesen a támogató családi háttér és a 8 évnyi plusz grafikaszakkör is elengedhetetlen volt ebben az időszakban. A csomagolástervezés – mint szakirány – már inkább egy véletlen műve, mivel az egyetem és szak kiválasztásánál az érettségi évében még nem volt ez a konkrét elképzelésem. Csak annyit tudtam, hogy matematikai és művészeti irányba is szeretnék egyszerre tovább haladni. Mint utólag kiderült, nagyon jó szakot választottam erre a célra.

Milyen ambíciódat, inspirációdat találod meg most, az egyetemi évek alatt ezen a szakirányon?

– Szerencsére mind a matematika, mind a grafika és a művészet is közel áll hozzám, így ezeknek az ötvözését nagyon szeretem alkalmazni az egyetemi projektjeimnél. A szaktársaim munkáit látva pedig mindig eszembe jut, hogy van még hova fejlődni, mindig van új technika, amit lehet használni egy adott konstrukciónál, így a motivációmat is megtaláltam az egyetemen.

Kucsik Martin

Nyilván nem választható el élesen a határ művészet/dizájn és mérnöki ismeretek terén a csomagolástervezésben, de neked melyik aspektusa az izgalmasabb, vonzóbb, melyik a közelebb álló?

– Számomra a legizgalmasabb része a feladatnak általában a műszaki tervezés és a látványterv elkészítése, mivel előbbivel valami újat tudok tervezni, utóbbival pedig ezt minél szebben be tudom mutatni a világnak.

Hogyan jött az ötlet éppen egy hangfalcsomagolás megalkotására?

– Ez a hangfalcsomagolás egy egyetemi féléves feladat keretein belül kezdődött el, amikor is egy meglévő csomagolást kellett újraterveznünk a környezettudatosság jegyében. A problémám ugyanaz volt, mint minden más projektemnél; amíg nincs meg egy erős koncepció, kiindulási ötlet, addig úgy sem tudok teljesen belemélyedni a témába. Így történt az, hogy 5 hétig keresgéltem újratervezendő csomagolások után. Végül barátnőmnél találtam meg ezt a hangfalcsomagolást, aminek a műanyag inzertjét látva rájöttem, hogy megtaláltam a tökéletes projektfeladatot.

csomagolás

Milyen speciális szempontokat kellett figyelembe venned, amikor a hangfalcsomagolást tervezted? Sérülékenység, páratartalom, méret, tömeg…?

– Mivel egy műszaki cikkről beszélünk, az ESD védelem az egyik alapvető követelménye a csomagolásnak, amit könnyedén le lehet tudni egy erre a védelemre kialakított műanyag – esetemben PE-fóliával. A páratartalommal és annak megfelelő szinten tartásával ebben a projektben nem foglalkoztam, mivel az inkább a szállításhoz kapcsolódik. A másik szempont, ami meghatározta a csomagolás kialakítását és kreativitást is igényelt, az a hangfal formája. Elég drága termékről beszélünk, de szerencsére nem annyira sérülékeny a külső borítása, így felszabadulhatott a kreatív gondolkodásom, és HPL hajtogatásokkal ki tudtam alakítani azt az inzert formát, ami tökéletes lehet a hangfalnak.

Milyen elvek vezérelték a csomagolás dizájnját, tipográfiáját, arculatát?

– A 21. században egyre több és több figyelmet fordítanak a környezettudatosságra a csomagolásgyártásban, mind a design, mind a műszaki paramétereknél. Előbbinél ez sokszor úgy mutatkozik meg, hogy nagyrészt meghagyják az alap színét a papírnak, és kevés a nyomatott felület. Ezt felhasználva a hangfalcsomagolásnál az eredeti, barna HPL színt meghagyva, egy színnel (fekete) nyomtatva szerettem volna elérni azt, hogy a design kihangsúlyozza a doboz és display újrahasznosítható jellegét. Mivel grafikai tervezés nem volt a fő feladatok közt, így az eredeti arculatot megtartottam, és a grafikai elemeket csak a doboz méretéhez igazítottam.

csomagolás

Mik a terveid? Milyen további tanulmányi irányt választanál, illetve hol, milyen országban és szakterületen dolgoznál szíved szerint a jövőben?

– Terveim szerint a következő félévemben lediplomázok, majd mesterszak helyett csomagolástervezőként elhelyezkedek egy akár fogyasztói, akár szállítási csomagolások tervezésére specializálódott cégnél. Személy szerint szívesen bejárnám Európát, egy-egy országban egy-egy év csomagolástervezői munkát végezve és tapasztalatot szerezve, de legbiztosabban Magyarországon tudom elképzelni a jövőmet.

Kohout Zoltán