fbpx

Az okos raklap létjogosultsága

Írta: Transpack-2021/III. lapszám cikke - 2021 június 17.

„EPAL Euro raklapok csererendszere és a jövő raklapjai” címmel tartotta meg online rendezvényét az European Pallet Association e.V. (EPAL) a Logisztika Napja eseménysorozat keretében. Az előadás érintette az EPAL Euro raklapok legfontosabb ismertetőjegyeit, a csereszabatossággal összefüggő kérdéseket és a jövőbeni okos raklapok működését, lehetőségeit.

Az EPAL gyártói és javítói engedéllyel rendelkező nemzetközi szervezet, mely Európán túlmutatva biztosítja az ellátási lánc folyamatában a logisztikai és szállítási rendszerekhez az egységes, minősített alapfeltételt, a raklapokat a felhasználók részére.

 

Logisztika Napja
A logisztika alapegysége lehetne a raklap is (Fotó: EPAL)

 

Raklaptípusok

Alapanyag alapján megkülönböztetünk fa, fém, műanyag, kartonpapír, préseltfa raklapokat. Napjainkban még mindig a fa raklapok képezik a forgalomban lévők túlnyomó részét. Elterjedésében a költséghatékonyság segíti, ugyanis fő jellemzői: könnyen előállítható; erős; egyszerűen javítható; környezetkímélő; sokoldalúan felhasználható; alapanyaga olcsó. Az egyéb raklapok csak kisebb arányba találhatók meg a piacon.

 

Az EPAL termékcsalád és jelölésük

A korábbi EPAL-EUR raklapok helyett 2013. augusztusa óta EPAL Euro raklapok néven kerülnek a termékcsalád termékei a piacra. A szélső tuskókon található az EPAL oválisan – a márkajelzés; a középsőkön pedig az információs blokk: a hőkezelési és gyártási információk, a hitelesítő kapocscsal és a javítást jelölő szeggel (amennyiben ilyen beavatkozás történt).

A raklapok minősítése:

  • új (még nem használt);
  • A osztály (használt, de sérülésmentes, nincs elszíneződve, címke- és fóliamaradványok nem találhatók rajta);
  • B osztály (használt, elszíneződött, sötétebb, de még mindig sérülésmentes, címke- és fóliamaradvány továbbra sem találhatók rajta);
  • C osztály (használtból eredődően elszíneződött, sötétebb, kisebb, javítható hibák találhatók, címke- és fóliamaradványok vannak rajta).

 

A raklapok, felhasználók által történő javítása erősen korlátozott, gyakorlatilag a tisztításra, szárítására és a kiálló szögek lekalapálására terjed ki. Ezen túl csak javítói licence engedéllyel rendelkező partner javíthatja a raklapot, és azt javítószeggel dokumentálja azon. A minősítés és a szakszerű, dokumentált javítás követelmény a csereszavatossághoz.

 

 Mitől okos a raklap?

Az okosításra több próbálkozás is történt, azonban nincs még átütő sikertörténet. Manapság szinte mindenkinek ott lapul a zsebében az okoseszköz, ha másként nem, egy telefon formájában. Jogos az igény, hogy ezen a területen is legyen innovatív megoldás, ami a munkafolyamatot támogatja, gyorsítja. Az első innovatív megoldás a PalletCheck Express alkalmazás volt, mely gyakorlatilag a fényképek alapján a raklapok mennyiségét, mozgását, cseréjét dokumentálja, automatikusan elkészíti a szükséges okmányokat, szállítólevelet, és továbbítja a partnernek (ha össze van kötve a levelezési rendszerrel).

Következő lépésként elindult az RFID jelölésű EPAL raklapok fejlesztése. A kísérleti alkalmazás során a fejlesztők arra a következtetésre jutottak, hogy a könnyűfém-szerkezetes raktárak, logisztikai technológiák esetenként leárnyékolják az okosított raklapokat. Emellett leolvasási nehézségek is jelentkeztek a felhasználóknál, így újabb technológiai megoldás felé fordult a logisztika.

 

Raklap
A baloldali tuskóban marad a márkajelzés, a jobboldalin van /lesz a QR-kód, de ettől még sokkal okosabbak nem leszünk (Fotó: EPAL)

 

EPAL raklap QR-kóddal

A most futó projekt a QR-kódra épít. A raklap jobb tuskójába tintasugaras nyomtatással, az egyedi azonosítókat tartalmazó QR-kódot helyeznek el. A bal tuskón megmarad az EPAL oválisban jelölés. Az adatok így egy okostelefon segítségével könnyen leolvashatóvá válnak.

A jövőben a raklap, az egyedi azonosító alapján központi adatbázisba kerül, ahol rögzülnek a hozzátartozó adatok és információk. Ezek a továbbiakban bármikor lekérhetők, visszakövethetők lesznek.

 

Előnyei:

  • csökkenti a raklap körüli papírmunkát, ugyanakkor hatékonyságát és minőségét növeli;
  • címkézés szükségességét csökkenti, így időt és költséget takarít meg;
  • pontos áttekinthetőséget nyújt a készletekről;
  • a kint lévők gyorsan lekérdezhetők az adatbázisból;
  • a bejövő raklap eredete, hitelessége gyorsan megállapítható, előzmények lekérdezhetők.

 

A logisztika raklapon van” – mondta Michael ten Hompel, tehát ha digitalizálni akarjuk a logisztikát, az alapjainál kell kezdeni.

 

Barna Ferenc