fbpx

Ígéretes koreai bioműanyag-kísérletek

Írta: Czékus Mihály - 2024 február 28.

A dél-koreai Chung-Ang Egyetem kutatói azt találták, hogy a tara gumi – egy természetes, vízben oldódó anyag – alkalmas a szintetikus műanyag helyettesítésére olyan alkalmazásokban, mint a csomagolás, az ehető filmek és bevonatok készítése.

biomuanyag-kutatas
A tanulmány további, a tara gumival kapcsolatos kutatásokra ösztönözheti a szakembereket

A Carbohydrate Polymers -ben megjelent tanulmány szerint a kutatók olyan módosítási módszereket vizsgáltak, amelyek javítják a tara gumi funkcionalitását, valamint módosított formáit élelmiszerekben és gyógyszerekben.

Hangsúlyozva ebben az anyagban rejlő potenciált a környezeti hatások csökkentésében, az eredmények rávilágítanak arra, hogy a tara gumi „kulcsszereplő” lehet a zöld megoldások fejlesztésében a különböző iparágakban. A szintetikus, fosszilis alapú műanyagokat egyre inkább veszélyes szennyező forrásnak tekintik és a csomagolóiparban érdekelt felek a bioalapú polimerek felé fordulnak helyettesítő anyagként. A bioműanyagok előállítására jellemzően olyan anyagokat használnak, mint például a cukornád.  A tarafa (Caesalpinia spinosa) magjából nyert taragumi ígéretes új bioműanyagként tűnik ki a kutatás szerint. Az anyag poliszacharidokat (komplex szénhidrátokat) tartalmaz, beleértve a széles körben használt „galaktomannánt”, amelyet bevonatok és ehető filmek készítéséhez, valamint stabilizátorként és sűrítőszerként használnak.

A tara gumi biokompatibilitása, biológiai lebonthatósága és biztonságossága az élelmiszer- és gyógyszerszállító iparban is értékessé teszi. Ezenkívül a tara gumi poliszacharidokon belüli csoportok alkalmazkodó természete értékessé teszi a fiziko-kémiai és mechanikai tulajdonságok speciális alkalmazásokhoz való igazításában.

A tara gumi és termékeinek fizikai-kémiai tulajdonságait különféle monomerek, térhálósítók vagy más poliszacharidok segítségével lehet fokozni. Ezenkívül az antibakteriális tulajdonságok javítása kitozán vagy más természetes polimerek, valamint szervetlen anyagok, például réz és cink nanorészecskék beépítésével érhető el.

A tanulmány arra ösztönözheti a tudományos közösséget, hogy további kutatásokat végezzenek a tara gumival kapcsolatban különféle élelmiszerekkel kapcsolatos alkalmazások, valamint hatékony és biztonságos gyógyszerkészítmények kifejlesztésére az egészségügyi kockázatok és költségek globális terhének csökkentése érdekében.