fbpx

A közelmúlt csomagolási újdonságai

Írta: Transpack-2021/III. lapszám cikke - 2021 július 10.

A COVID-19 miatt nehéz időket élnek a csomagolóipari cégek is, ahol a forgalom jelentős visszaesése jellemző. A vendéglátóipari egységek bezárása, a nagy rendezvények és vásárok elmaradása, a home office egyértelműen nyomot hagyott a csomagolási szektorban. A csomagolásmentesség és a műanyag csomagolások helyettesítése továbbra is téma.

 

A nehézségek ellenére innovációs potenciál jellemzi a csomagolóipart

A koronavírus miatt megnövekedett e-kereskedelem, valamint a higiéniai követelmények szigorodása új kihívások elé állítja az iparágat. A műanyag csomagolások helyettesítésére szolgáló szálalapú termékek iránti kereslet növekedése már tendenciának tekinthető. Szintúgy a megújuló nyersanyagok használata, illetve a reciklálhatóság hangsúlyozása. Mivel a műanyag csomagolásokkal kapcsolatos nagyon kritikus hozzáállás rögzült a vásárlókban, a gyártóknak erőfeszítést kell tenni a műanyagok szükségességének és a környezetbarát újrahasznosíthatóságának bizonyítására is. Az alapanyagok hiánya szállítási nehézségeket és áremelkedéseket eredményez. Egyesek felhalmoznak, mások alapanyaghiány miatt nem tudják a rendeléseket teljesíteni. A nehézségek ellenére az iparágra továbbra is jellemző az innovációs potenciál, számos újdonságot tud felmutatni.

 

Újrafelhasználható tető joghurtokhoz

Eddig a Salzburgmilch egyutas műanyag tetőt használt az 500 g-os kiszerelésű joghurt, puding és tejföl számára. A vállalat elindított egy akciót, amelyben minden 500 g-os poharat mosogatógépben mosható és újrafelhasználható tetővel láttak el, hogy kevesebb hulladék képződjön. A többutas tető az eldobható tető környezetbarát alternatívája, és mivel a fogyasztóknál otthon mindig kéznél van, könnyen frissen tarthatják tejtermékeiket. Így a jövőben tető nélkül csak fóliával lezárva szállítják az 500 g-os termékeket. A tetőt a Greiner Packaging gyártja. Az újrafelhasználható tetők szerkezetileg stabilak, mosogatógépben moshatók, és többszöri tisztítási folyamat után is működnek. Az újrafelhasználható tetők fröccsöntött polipropilénből készülnek, és IML-címkékkel vannak díszítve. Ez a megoldás mosogatógépben moshatóvá teszi azokat, és ha elhasználódnak, újrahasznosíthatók. Az IML-címkék fehér és teljesen átlátszó fedőkhöz is megfelelőek.

 

Mosógépben mosható joghurttető
Mosogatógépben mosható joghurttető

 

Hegeszthető papírtasak

A Schur olyan tiszta, fehérítetlen és bevonat nélküli papírtasakot kínál, amely hegeszthető, és a tiszta papíráramban újrahasznosítható. A papírzacskó olyan élelmiszer és nem élelmiszer termékekhez használható, ahol nincs szükség barrier tulajdonságra.

Az anyag egy speciálisan kifejlesztett erős rostszerkezetű papír nagy átnyomó és tépőszilárdsággal rendelkezik, így különösen alkalmas gépi feldolgozásra. Elsősorban olyan termékek csomagolására ajánlják, amelyeknél a fenntarthatóságot kiemelten kezelik. A Schur mind az alapanyagot mind a gyártási technológiát szabadalommal védte.

 

hegeszthető papírtasak
A hegeszthető papírtasak alapanyagát és gyártástechnológiáját is szabadalmaztatta a gyártó

 

A tasakok előre gyártottak, de a kézi csomagolási folyamat átváltható automatára vagy félautomatára. A különböző méretű, konstrukciójú tasakokkal a termékváltások csak néhány percet vesznek igénybe.

A tasak teljes szélességében lévő töltőnyílás miatt a Schur-Star csomagológépen nagyon sokféle termék tölthető – a száraz termékektől a gyümölcsökön és zöldségeken át, a fagyasztott hústól a folyadékokig és az édességekig – a játéktól az orvosi eszközön át a kertészeti termékekig és szerszámokig.

 

Eltartható, biológiailag lebomló flakonok bioműanyagból

Bio-2-Bottle közös projekt célja olyan biobázisú flakonok kifejlesztése, amelyek alkalmasak tisztítószerek és mezőgazdasági talajjavító adalékanyagok tárolására. Megfelelnek a szigorú követelményeknek, ugyanakkor biológiailag lebomlók és újrahasznosíthatók.

 

bioműanyag granulátum
Biológialilag lebomló műanyag granulátum

 

A jelenlegi megújuló nyersanyagokból készült műanyagok csekély barrier tulajdonságuk miatt erre a célra nem felelnek meg. A Fraunhofer-Institut négy másik partnerrel közösen kutatja a bioalapú és újrahasznosítható műanyagokat. Már vannak a piacon bioalapú műanyagokból, politejsavból (PLA) készült flakonok, de ezek vízgőzzárása túl kicsi, az anyag nem alkalmas a tervezett alkalmazásokhoz. A megfelelő bioműanyagnak jó vízgőzzárással, stabilitással és olvadékviszkozitással kell rendelkeznie. A fejlesztés során a szén-dioxid és az oxigénáteresztés, valamint a gammasugárzással történő sterilezhetőség is fontos szempont. Az említett követelmények mellett az anyagoknak újrahasznosíthatónak és biológiailag lebomlónak kell lenniük – nem csak az ipari komposztálókban. A Fraunhofer sokéves tapasztalattal rendelkezik a megújuló nyersanyagbázisú piacképes műanyagok kifejlesztésében. A „Bio-2-Bottle” projektben az anyagot az újrahasznosíthatósága teszi versenyképessé. A flakonok hosszú távú felhasználása és újrahasznosítása kevesebb műanyag hulladékot és a fosszilis nyersanyagok felhasználásának csökkenését fogja eredményezni. A biobázisú flakonok biológiai lebonthatóságát is tovább kell fejleszteni.

 

100% reciklálható mélyhúzható PP-monofólia

Az Intersnack célul tűzte ki, hogy 2025-ig valamennyi műanyag csomagolását újrahasznosíthatóvá teszi. Ehhez egyik fontos lépés, hogy ne többrétegű, hanem egy anyagból álló mélyhúzható fóliát használjanak a chipsekhez. A rágcsálnivalókat nagy sebességű automatikus gépsoron csomagolják. A mélyhúzható csomagolófólia az Etimex Vistaform PP-fóliáját – amelyet speciális extrudálási eljárással gyártanak és különösen nagy átlátszóság – jó formázhatóság jellemzi. A PP-fólia 100%-ban reciklálható, ezért nemcsak megfelel a piac jelenlegi követelményeinek, hanem fontos része az Intersnack fenntarthatósági kötelezettségvállalásának a csomagolás területén. Nemcsak a termelés hatékonyságára, hanem a csomagolás stabilitására is nagy hangsúlyt fektetnek a rakományképzésnél.

 

mélyhúzható PP-fólia
Egy anyagból álló mélyhúzható PP-fólia

 

Többutas IBC-folyadékok szállítására

A Chemiflow segítségével a Schöller Allibert robusztus és sokoldalú IBC-t kínál folyadékok szállításához. Az ENSZ tanúsítású 1 000 literes tartály ISO raklap méretű, 1 000×1 200 mm. A moduláris felépítés robusztussá, ugyanakkor könnyen kezelhetővé teszi. A felhasználók igényeiknek megfelelően konfigurálhatják, például három vagy hat talppal felszerelhető. A tartály és a talp közötti szabadalmaztatott bajonett csatlakozás megkönnyíti az IBC javítását, így az tartós és fenntartható. Hasznos élettartama végén a Chemiflow 100%-ban reciklálható. Az IBC három perc alatt teljesen kiüríthető, felszerelhető különböző töltő- és ürítő rendszerekkel, valamint dézsmálásbiztos záróelemekkel. Ez megvédi a beltartalmat a szennyeződéstől, veszteségtől és lopástól. A tetején központilag elhelyezett töltőnyílásának köszönhetően a Chemiflow könnyen használható, és kompatibilis a mosóállomások összes szokásos töltőrendszerével. A felhasználók egyedi alkalmazásokhoz különböző tömítésekkel alakíthatják a kimeneti és beömlő nyílásokat. Az IBC biztonsági funkciókkal is felszerelt. A töltés során az automatikus légtelenítés csökkenti a túlnyomás kockázatát, és opcionálisan egy zárt rendszer megakadályozhatja, hogy gőzök szabaduljanak fel. A szellőztető rendszer segítségével a felhasználók mindössze három perc alatt teljesen kiüríthetik a Chemiflow-t. A megfelelően kialakított aljnak köszönhetően a folyadékok biztonságosan és teljesen kiüríthetők. A Chemiflow -18 és 40 °C közötti környezeti hőmérsékletre készült. Stabil és könnyen tisztítható, ezért ideális sokféle iparágban. Üresen akár négy tartály is egymásra rakható, helytakarékosan tárolható. Felszerelhető RFID-címkével, illetve nyomon követhető, és ily módon pontosan ellenőrizhető a hely, a hőmérséklet és a töltöttségi szint. Ez ideálissá teszi az átlátható ellátási láncban.

 

többutas IBC tartály
Schoeller Allibert többutas IBC tartály

 

Természetes barna italoskarton

Az Elopak egyik legújabb fejlesztése a természetes barna karton. A már ismert Pure-Pak dobozt eggyel kevesebb réteggel gyártják, hogy a farostok természetes színe megmutatkozhasson, ami rusztikussá teszi a csomagolást.

 

elopak italos doboz
Az Elopak csomagolás megújuló, újrahasznosítható

 

A 2017-ben bevezetett Pure-Pak tejesdobozok mintegy 20%-át természetes barna kartonból készítik, így a csomagolás megújuló, újrahasznosítható, kisebb szén-dioxid kibocsátással gyártható, mint a hagyományos kartonok a csökkent fafelhasználás és a fehérítési folyamat elhagyása miatt. A rusztikus, természetes megjelenés hatékonyan kommunikálja a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget, és azonnal felhívja magára a figyelmet a polcokon.

 

Új utántöltő flakon

A Greiner Packaging egy új utántöltő palackkal fenntartható megoldást kínál, amellyel négy hagyományos szórófejes flakont lehet helyettesíteni. A Greiner Packaging a szórófejes háztartásvegyipari termékek műanyag flakonjainak újratöltési koncepcióját a DesPro design ügynökséggel közösen fejlesztette ki.

 

utántöltő flakon
A Greiner Packaging utántöltő palackja az összes piaci követelménynek megfelel

 

Az újonnan kifejlesztett 200 ml-es utántöltő flakon HDPE, PP vagy PET anyagból vagy akár reciklátumból is gyártható. Mindössze 16 gramm tömegű, 200 ml koncentrátumot tartalmaz, amely később tízszeres folyadékmennyiséget eredményez, és négy szórófejes flakon utántöltésére alkalmas. Az újratölthető flakonok alakja megkönnyíti a kinyomást és az adagolást. Az utántöltő flakonok tetszőlegesen címkézhetők. A nem levehető, zsanérral rögzített záróelem biztonsági zárást eredményez, egy praktikus szintjelző pedig növeli a funkcionalitást. Az utántöltő megfelel az összes piaci követelménynek. Az utántöltő flakonokkal négy műanyag szórófejes flakont lehet megtakarítani, a szórófejet is beleértve. Mivel egy 500 ml-es szórófejes flakon 10 000 szórásra tervezett 1 ml-es adagonként, így többször is újratölthető és felhasználható.

 

Kiss Rozália