fbpx

Egy MI előre jelezte a járványt

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 29.

Egy mesterséges intelligencia (MI) rendszer fedezte fel először, hogy terjed a koronavírus-járvány. Sajnos azonban az MI a visszaszorításban már nem olyan hatékony, mint amilyen a felfedezésben volt.

A BlueDot mesterséges intelligencia-társaság – amely gépi tanulással figyeli a fertőző betegségek kitörését az egész világon – tavaly december 30-án figyelmeztette ügyfeleit (kormányokat, kórházakat és üzleti vállalkozásokat) egy szokatlan, új típusú tüdőgyulladásra, amit a kínai Wuhanban észlelt. Ezután 9 nappal később az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan is kihirdette, hogy új betegségről van szó, a vírust pedig Covid-19 néven jegyezte be.

A HealthMap automataszolgáltatás a bostoni gyermekkórházban szintén észlelte az első jeleket, csakúgy, mint a San Franciscóban székhellyel rendelkező Metabiota által irányított modell, olvasható az okoipar.hu oldalon. A szakemberek számára is elképesztő, hogy a mesterséges intelligencia képes felfigyelni a világ másik oldalán kitörő, korábban még ismeretlen vírusfertőzésre. Az ehhez hasonló korai figyelmeztetések életmentők lehetnek.

Az említett mesterséges intelligencián alapuló rendszerek emberi operátorai elmondták, hogy a járvány kitörésének jeleit az algoritmusok által adott figyelmeztetés napján fedezték fel. Ez nagy szerepet játszott abban, hogy sikerült gyorsan reagálni, és azonosítani a probléma kiindulópontját.

Más projektek, amelyekben az MI-t diagnosztikai eszközként tesztelik, vagy a vakcina kifejlesztésére használják, még mindig nagyon korai szakaszban vannak. Még ha sikeresek is, időbe telik – valószínűleg legalább hónapokba – míg az újításokat eljuttatják az egészségügy megfelelő területeire.

Sajnos az MI arra még nem áll készen, hogy megmentse az embereket a koronavírustól. Azt sem mondhatjuk azonban, hogy csupán látszatmegoldást nyújt, hiszen minden egyes járvány megjelenése intenzív fejlesztési munkálatokra sarkallja a kutatókat, és a jövőbeni járványokban már nagyobb sikerrel alkalmazhatják a mesterséges intelligenciát.