fbpx

Negyedszázados a Zsolaka Kft.

Írta: Kohout Zoltán - 2018 november 05.

Idén huszonöt éve annak, hogy a diósdi székhelyű Zsolaka Kft. a teherfuvarozás és az anyagmozgatógép-abroncsok piacán megkezdte működését. Az eseménydús negyszedszázados időszakban nemcsak piaci pozícióját sikerült megőriznie-erősítenie: a környezet és a partnerek iránti elkötelezettség saját fejlesztési tevékenységre is sarkalta a céget.

Kifizetődik a következetes minőség

A rendszerváltás utáni kibontakozásban az 1993-ban alapított Zsolaka Kft. belföldi fuvarozásban és ipar abroncsok kereskedelmével kezdte meg pályafutását. Az első, ötéves időszak végére azonban – mondja Horváth Zsolt alapító-tulajdonos – láthatóvá vált, hogy az akkor még kisebb jövedelmezőségű, számukra növekedési lehetőséget nem nyújtó áruszállítástól a másik profi l felé kell fordulni. – Eladtuk a gépállományt, és mivel az ipari, elsősorban a targoncaabroncsok piacán kevés szereplő volt jelen, ebbe az irányba fektettük a tőkénket, az energiáinkat. Csak saját tőkére, következetes piaci magatartásra és a minőségre helyeztük a hangsúlyt, úgyhogy nem volt könnyű, különösen a konkurens nyomasztó jelenléte miatt – idézi fel Horváth Zsolt a piacon mintegy 1315%-os részesedéssel bíró cége pozíciójáról. – Meggyőződésem, hogy ezt a stratégiánkat sikerült is tartani: a partnereink a mai napig tapasztalhatják, hogy az adott vállalásaink, a bánásmód, a kapott szolgáltatás vagy a termékminősége az üzletfeleink elégedettségét célozzák. Ha a multikra jellemzően csak a profi t lett volna a célunk, akkor ma nem tarthatnánk itt – vallja a Zsolaka Kft. ügyvezetője.

Költséget, károsanyag-kibocsátást csökkent

Az elkötelezettség szelleme azonban nem csak az üzletfelek felé nyilvánul meg a cégnél: régóta törekvésük az SE abroncs-felújítás kiterjesztése. – Ezzel alapvetően kettős célunk van. Egyrészt a partnerek nagy hányadának gazdaságos megoldás, ha új helyett megbízható minőségű, futózott abroncsot használnak. Tudom, sok műhely pocsék munkával gyanússá, népszerűtlenné tette ezt a gyakorlatot, de akik nálunk veszik igénybe ezt a lehetőséget, még soha, egyetlen alkalommal sem csalódtak! Másrészt a környezetünk terhelését csökkenthetjük – mutat rá Horváth Zsolt.

Az ügyvezető hozzáteszi: a ma hazánkban felgyülemlő SE gumiabroncs-mennyiség harmada felújítható, s ezzel nemcsak pénzt takaríthat meg a partnercég, hanem a környezet terhelése is jelentősen csökkenthető. A Zsolaka vezetője úgy tapasztalja: lassacskán mind több kis- és középvállalkozás veszi fontolóra felújított SE gumiabroncsok alkalmazását. E növekedést serkentheti egy jövőbeni innovatív megoldás is, amelynek bevezetésén a cég fejlesztői dolgoznak.

A Zsolaka Kft. üzletpolitikájának része a megbízható, gyors szervizszolgáltatás is. – Nemcsak azért tudunk a felújított abroncsok terén magabiztos vállalást tenni, mert jó minőségben végeztetjük el a felújítást, hanem mert – bár az ipari gépek leállása 95%-ban nem abroncs-problémából ered – minden abroncsproblémát 2-3 órás kiszállási idővel megoldunk – hangsúlyozza Horváth Zsolt. A Zsolaka egyébként már három cégközpontban 100 feletti – köztük autó-, építő- és feldolgozóipari vállalati, papír- és italgyári – partnert szolgál ki évi 400 milliós forgalom és átlag 24-25%-os növekedés mellett; az Italmatic és SunBear márkák hivatalos, kizárólagos importőre.

Kohout Zoltán