fbpx

Fényeslitke az európai vasúti áruszállítás hálózatában

Írta: Barna Ferenc - 2022 június 25.

A fényeslitkei terminált bekapcsolják az európai vasúti áruszállítási útvonalhálózatba – együttműködési megállapodást kötött az EUROGATE Rail Hungary Zrt., (ERH) az East-West Gate (EWG) beruházójával.

A mezőgazdaság mindenhol.
Kapu Nyugat és Kelet között (fotó: EWG)

Európa vezető konténerterminál-üzemeltetője az EUROGATE csoport

Az együttműködési megállapodást Christopher Beplat, az ERH anyavállalata, az EUROGATE Intermodal GmbH ügyvezető igazgatója és Tálosi János, az East-West Intermodális Logisztikai Zrt. vezérigazgatója írta alá.

A közlemény szerint a megállapodás révén az EUROGATE Rail Hungary Zrt. ügyfelei számára közvetlen vasúti kapcsolat jön létre a kontinens legnagyobb és legmodernebb szárazföldi terminálja, az East-West Gate, valamint számos nagy európai terminál között.

Emellett az East-West Gate Fényeslitkéről keleti irányba is közvetlen kapcsolatot biztosít az ERH ügyfeleinek.

Az átrakodási és tárolási szolgáltatások bővülnek, de a tudástranszfer is a csomag része

Az EUROGATE Rail Hungary Hamburg, Duisburg, München, Bécs, Budapest és Arad, valamint a fényeslitkei EWG terminál között kínál közvetlen kapcsolatot vasúti áruszállításra, ezen felül az ERH ügyfelei igénybe vehetik az EWG átrakodási és tárolási szolgáltatásait.

A megállapodás a vasúti logisztikai együttműködés mellett technológiai tudástranszferre is kiterjed. Az East-West Gate beruházója megosztja működési tapasztalatai az EUROGATE-tel az 5G-magánhálózatról, a távoli daruműködtetésről, a virtuális szimulációról és más modern logisztikai fejlesztésekről.

Fényeslitke próbaüzemben – digitális terminál

A fényeslitkei East-West Gate terminálon már végső fázisban van a technológiai berendezések próbaüzeme. Ezt követően, illetve a hatósági engedélyek birtokában kezdi meg tényleges működését még a nyáron.

A terminálon 5G-kapcsolaton keresztül, távolról, egy ultramodern operátori teremből irányítják az óriásdarukat, valamint a vasúti és közúti beléptetőkapukat. A 3D-s digitális ikerterminál valós időben nyomon követi a terminálon zajló folyamatok, és jelez, ha rendellenességet tapasztal.

Az ukrán-magyar határ közelében, a magyarországi Fényeslitkén több mint 40 milliárd forintos magánberuházásból 2021-ben épült East-West Gate (EWG) intermodális terminál a normál és a széles vasúti nyomtáv találkozásánál található. Évente akár 1 millió darab 20 lábas konténert (TEU) is tud kezelni, elméleti kapacitását és területét tekintve is a legnagyobb ilyen létesítmény a kontinensen.

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc