fbpx

Végre csökken a benzin ára. És a gázolaj?

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 26.

Az elmúlt napokban csökkent a nyersolaj jegyzési ára, ennek ellenére itthon csak a benzin beszerzési ára lesz kevesebb a hét közepétől. A gázolaj tarifája most szerdán nem változik.

Személyautóból átalakított kisteher
Nem lesz olcsóbb a fuvar, ha a dízel árára alapozunk, hacsak nem benzines kisteherautóval megyünk, az pedig nem jellemző (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Szerdán végre csökken a benzin nagykereskedelmi ára is

kereskedők bruttó 6 forinttal alacsonyabb beszerzési árral forgalmazhatják a kutakon. A gázolaj stagnál a múlt heti szinten, akkor csökkent bruttó 3 forinttal.

A Brent típusú olaj árának két héttel ezelőtti megugrását követően az elmúlt napokban némi csökkenés volt tapasztalható a jegyzésárakban. A hét eleji közel 95 dolláros árszintről 92 dollárig csökkent vissza az árfolyam, ami 3%-os változást jelent. „Az Európai gázolaj hiány miatt, és az OPEC országok további kitermelés csökkentése miatt a kilátások nem túl jók a Brent árát tekintve: várhatóan tovább is emelkedhet még a jegyzésár” – olvashatjuk a töltőállomások árait figyelemmel kísérő portálon.

A forint árfolyama gyengébb lett a dollárral szemben, a hét második felében 366 forintig emelkedett, ez pedig 2%-os növekedés, ami szintén nem segíti az üzemanyagár csökkenést.

Ezek alapján nehéz megjósolni, hogy milyen irányú árváltozásra számíthatunk a héten.

Orbán Viktor beszélt arról is, milyen gazdasági döntéseket hoztak a nyár folyamán az infláció letörése érdekében.

Amennyiben az üzemanyagárak túlságosan növelnék az inflációt, ismét be fog avatkozni a kormány – ígérte Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés őszi ülésszakán napirend előtti felszólalásában.

Az alábbi átlagárak érvényesülnek a hazai kutakon:

  • 95-ös benzin – 658 Ft/liter*;
  • gázolaj – 682 Ft/liter*.

Itthon az átlagárak változásában nem lehet sok logikát keresni, mivel a nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely közötti árdifferencia 97 forint, gázolajnál ugyanez az érték 92 forint.

Amennyiben a bejelentés mértéke a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, a benzin átlagára marad a 652 forintos szinten, de a gázolaj bruttó átlagára a 682 forint lesz.

* A holtankoljak.hu oldal adatai szerint a cikk írásának pillanatában.