fbpx

Mitikus korok szépségét idézi ez a lélegzetelállító dizájn

Írta: Kohout Zoltán - 2023 szeptember 27.

Az arab mitológiában azt tartják, hogy Allah egy különösen jókedvű pillanatában megengedte, hogy az emberi faj részesüljön az istenség egyik legnagyszerűbb attribútumában: a szépérzékben és az ennek a kifejezését megalapozó kreativitásban, esztétikai érzékben.

A csodálatos közel-keleti mítosz arra is kitér, hogy Allah később bánta ezt a nagylelkű és meggondolatlan gesztust. Az ember ugyanis földi léte során kettős lény: jónak és rossznak hordozója (amint ezt a héber édenkerti mítoszból is tudjuk), miután tehát megkapta a szépség létrehozásának képességét, mindjárt megjelent benne a csúfságra, az ízléstelenségre való hajlam is…

De mi azért a dizájn, a csomagolás művészetének kedvéért maradjunk az előzőnél, főleg, ha kozmetikumokról van szó. A MAR56 dizájnstúdió egy különleges parfüm üvegének megtervezésére kapott megbízás során hozta létre ezt a – talán nem túlzás állítani – valóban művészi színvonalú tárgyat. A tradicionális perzsa formavilágot és az afrikai dizájnt ötvöző alkotás a két kultúra a művészet és a történelem gazdag kárpitját egyesíti. Egyben arra is bizonyíték, milyen szoros kézben jár egymással a mérnöki és az esztétikai, kreatív munka, amikor csomagolástervezésről van szó.

csomagolás