fbpx

Az élelmiszeripar a logisztika egyik húzóágazata

Írta: Kohout Zoltán - 2023 szeptember 28.

A mezőgazdaság- és élelmiszeripar mindig is kéz a kézben jár, járt a logisztikával, akár az aratás, szüret utáni speciális feladatok, akár a szállítási megoldásokról esik is szó.

A vidéki mindennapok része

E fejlesztési, beruházási folyamat részeként a Coop bolthálózat új, mecseki beruházásaként a Mecsek Füszért több mint 3,5 milliárd forint beruházásával építtetett új raktáráruházát Veszprémben. Az átadóünnepségen Nagy István agrárminiszter is arról beszélt, hogy a magyar vásárlók tudatossága nagyban hozzájárul az ágazat sikeréhez. A 8500 négyzetméteres veszprémi raktár létrehozásához a beruházó 765 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott. Az épület a zöld célkitűzések figyelembe vételével készült el, a tetőre napelemek kerültek, a raktár teljes energiaszükségletének negyedét megújuló energia biztosítja – mondta az agrárminiszter, hangsúlyozva a tényt: a Coop áruházak Magyarország kistelepülésein az ott élők mindennapjainak része.

A vidék szolgálatában

Nagy Lajosné, a Mecsek Füszért Zrt. vezérigazgatója lényegében megerősítette a kiskereskedelem megfeszített logisztikai igénybevételét. A Mecsek Füszért Zrt. árbevételének 60 százaléka kiskereskedelmi tevékenységből származik, ami azt jelent, hogy 200 településen 260 üzlete működik, ebből 110 olyan helyen, ahol a lakosságszám 2 ezer alatt van, 60 pedig olyan településen, ahol a lélekszám az ezer főt sem éri el. A legkisebb településekre akár 35 ezer forintnyi friss- és 100 ezer forintnyi szárazárut kiszállítanak naponta.

Fotó: szabadics.hu