fbpx

Baktériumokkal az egyszer használatos műanyag ellen

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 09.

Két fiatal, magyar gyógyszerészvegyész olyan baktériumkoktélt állított elő, mely a termékcsomagolás során alkalmazott, egyszer használatos műanyaghulladékot nyolc hét alatt biomasszává alakítja. Így az visszakerülhet az ökoszisztémába, ugyanis a mezőgazdaság fel tudja használni talajjavítóként.

Madaras Liz biomérnök és Lévay Krisztina vegyészmérnök egy olyan olajalapú műanyagokat újrahasznosító biotechnológiai eljárást fedeztek fel, amellyel az eddig eltüntethetetlen, a csomagolásnál és a logisztikában alkalmazott műanyagokat teszik komposztálhatóvá.

 

Környezetszennyezés
A baktériumok le tudják bontani az időtálló, egyszer használatos műanyagokat (Fotó: Barna Ferenc)

 

Másodpercenként húszezer „eldobható” PET-palackot értékesítenek a világon

Áder János köztársasági elnök két fiatallal beszélgetett Kék Bolygó című podcastjának hétfőn közzétett adásában.

A köztársasági elnök a problémát az alábbiakban vázolta: Az évente előállított és felhasznált műanyagok mennyisége az elmúlt ötven évben hússzorosára nőtt. A termékek csomagolása során ez az egyik leggyakrabban használt anyag. Egy palackot öt másodperc alatt gyártanak le, a lebomlási ideje azonban körülbelül ötszáz év. Ebben az ütemben 2050-ben több műanyag lesz a tengerekben és az óceánokban, mint hal.

 

A kezdet és most

A két kutató projektjét egy garázslaborban kezdte ’80-as évekbeli eszközökkel, kis költségvetéssel. Munkájukkal egy „egészséges biotechnológiai vállalkozást” akartak életre kelteni, mely segít a természet egyensúlyának visszaállításában.

Munkájuk eredménye ma már védettséget élvez. Kialakították cégstruktúrájukat, nyolcan tevékenykednek a biotechnológiai cégnél. Terveikhez befektetőket is találtak.

 

Az innováció lényege

Más technológiákkal szemben ők nemcsak egy szegmensre koncentrálnak; baktériumkoktéljuk a műanyagok széles spektrumát képes lebontani, nagyjából minden olyan olajalapú műanyaghulladékot, ami egy háztartásban keletkezik – summázta a projekt lényegét Lévay Krisztina.

Madaras Liz rávilágított, hogy a műanyagokat, amelyeket időtállónak terveznek – mégis oly rövid ideig használunk – a baktériumokkal képesek környezet azonos anyaggá átalakítani. Így azok vissza tudnak kerülni az ökoszisztémába. Ugyanis az olaj, amiből ezek a műanyagok készülnek, sok millió évvel ezelőtt állati és növényi maradványokból keletkezett.

 

Környezetszennyezés
A technológia alapján létrejött biomassza a mezőgazdaságban visszaforgatható az ökoszisztémába (Fotó: Barna Ferenc)

 

Az eljárás

Minden nagyobb költség, beruházás nélkül végrehajtható a folyamat. A lebontáshoz semmiféle előzetes kémiai kezelésre vagy előválogatásra nincs szükség. A szelektíven gyűjtött műanyaghulladék a fiatal tudósok által felfedezett technológia alkalmazásával mintegy nyolc hét alatt a környezetben hasznosítható biomasszává alakítható át. Ezt talajjavítóként lehet használni a mezőgazdaságban. A végterméket akkreditált, független laboratóriumok is vizsgálják. Eddig jó eredményeket kaptak, de az ipari hasznosítás előtt még többször elvégeztetik ezeket a teszteket, igaz ők maguk is már 2018-ban száznál többször is reprodukálták az eredményeket.

Ezzel az eljárással elérhetjük, hogy nincs szemét, csak újrahasznosítható, szelektív hulladék.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc