fbpx

Az üveg környezetbarát csomagolóanyag

Írta: Kristóf Imre - 2022 május 08.

Az ENSZ a 2022-es évet az Üveg Nemzetközi Évének nyilvánította. Az üveg a csomagolástechnika egyik nagymúltú alapanyaga és visszagyűjtve számtalanszor újrahasznosítható – hangzott el a Csomagolási és Anyagmozgatási Szövetség (CSAOSZ) szakmai napján.  

Miért is jó az üveget használni?

A csomagolóanyagként használt üveg megőrzi az ételek és italok ízét. Átlátható, tehát látszik, hogy milyen terméket tárolunk benne. Az üveg folyamatosan és 100%-ban újrahasznosítható, abszolút nem szennyezi a környezetet. Sorolta előadásában az üveg pozitív tulajdonságait Ördögné Papdi Zsuzsanna, az O-I Hungary Kft. ügyvezetője. – Orosházán az öblösüveg gyárban nagyon sokfajta üveget állítunk elő. Azt mondhatjuk, hogy minden jóhoz, ami körbevesz bennünket, mi gyártjuk az üveg csomagolóanyagot, ide lehet érteni a sört, bort, szeszesüvegeket és az élelmiszeriparban a konzervüvegeket is, ami minden családban ott van.

Ördögné Papdi Zsuzsanna, az O-I Hungary Kft. ügyvezetője
Ördögné Papdi Zsuzsanna, az O-I Hungary Kft. ügyvezetője (Fotó: Horizont Média/Kristóf Imre)

Az üvegcserép kiváló alapanyag

Ahhoz viszont, hogy újra hasznosíthassuk az üveget, vissza kell váltani, vagy ha ez nem lehetséges a gyűjtőhelyekre vinni, ahonnan az üvegcserépfeldolgozóba, majd az üveggyárba kerül, ahol a gyártás során felhasználják az üvegcserepet. – Ha üvegcserepet használunk, akkor sokkal-sokkal környezettudatosabban tudjuk gyártani az új üveget. Kevesebb energiát használunk fel hozzá, kisebb lesz a széndioxid kibocsátásunk, és nem vesz bennünket körbe az életterünkben szétdobált üveg. Mi Orosházán azon dolgozunk, hogy egyre nagyobb mennyiségű üvegcserepet is fel tudjunk használni a gyártás folyamán.

Üveggyártás, üvegcserepek felhasználásával az O-I Hungary Kft-nél
Üveggyártás, üvegcserepek felhasználásával az O-I Hungary Kft-nél (Fotó: O-I Hungary Kft.)

Vissza kell vinni!

Sokat fog változni a csomagolóanyagok, így az üvegpalackok visszaváltási rendje is a közeljövőben, remélhetőleg pozitívan. Jelenleg ugyanis a legtöbb boros vagy szeszes palack csak úgynevezett egyutas, azaz nem visszaváltható. Kevés kivétel azért van már, és talán lesz még több is a közeljövőben. A Varga Pincészet pl. a saját emblémás üvegeit 100 Ft-os áron adja és veszi is vissza, ha már kiürültek. Ennyiért megéri visszavinni… Azonban, ha (mint például a pezsgősüveg, ami nem visszaváltható) az üzletekbe nem is kerül vissza, jó lenne, ha a kukák helyett az üveggyűjtő-konténerekbe tennék az emberek, mert akkor újra üveg készülhetne belőle.  – Én mindenkit csak arra tudok buzdítani, hogy – még ha ez bizony fáradsággal is jár – vigye vissza a kiürült üvegeit a gyűjtőhelyekre. Gondolja végig mindenki, hogy egy olyan anyagot használ, ami folyamatosan újra fölhasználható. Ha ezt betartjuk, mindenki tesz azért, hogy élhetőbb legyen a környezetünk – tette hozzá Ördögné Papdi Zsuzsanna, az O-I Hungary Kft. ügyvezetője.