fbpx

Új technológia: tasakolás környezetbarát papírtekercsből

Írta: Kristóf Imre - 2022 május 07.

A csomagolástechnikában is nagy szerepet kap ma már a környezetvédelem. A különböző élelmiszerek gyors és pontos mérése, idegentest ellenőrzése is fontos feladat az áruk kiszerelésénél. Magyarországon először mutatta be az ADOK Kft. az új tasakológépet, mely környezetbarát papírtasakokat készít.

Csak egy gombnyomás, és máris gyártja a környezetbarát papírtasakokat a Rovema cég új gépe. A tasakok hegesztéséhez, a korábbiaknál jóval kevesebb műanyagot felhasználó technológiát az Adok Kft. mutatta be a Sirha Budapest nemzetközi Élelmiszeripari szakkiállításon. – Ennek a gépnek az az érdekessége, hogy egy új típusú csomagolóanyagból egy új tasakformát készíthetünk vele. Maga a fólia, egy úgynevezett fazonkasírozott papír fólia, teljesen hagyományos papírból. Természetesen lebomló anyagról beszélünk, ahol a hegeszthető médiumot csak a hegesztés területén hordta fel a csomagolóanyag gyártó. Ezzel az új eljárással érhető el, hogy minél kevesebb műanyag kerüljön a csomagolóanyagra – mutatja be az új gépet stábunknak Ádók Attila, az ADOK Kft. tulajdonosa.

Rovema tasakoló berendezés
Rovema tasakoló berendezés

Gyors és pontos

Különböző élelmiszerek, darabos áruk gyors és pontos mérésére használható félautomata gépet is bemutatott az ADOK Kft. a standján. – Másik kiállított berendezésünk egy félautomata mérleg, amely darabos termékek mérését könnyíti meg. Beállítunk egy célsúlyt, – ez esetben ez 460 gramm – és 20 gramm pontossággal tudja lemérni a különböző termékeket pl. egész halak, zöldségfélék, bármilyen darabos árut. Félautomata a gép, ezért kézzel kell beadagolni a terméket, és amikor a célsúlyt érzékeli, kiüríti azokat a szalagról.

Félautomata mérleg
Félautomata mérleg

Az ADOK Kft.-nél széles választékban kínálnak csomagolástechnikai berendezéseket. A budaörsi székhelyű, magyar tulajdonú családi vállalkozás már közel 30 éve van jelen a csomagolástechnika területén. – Csomagolástechnikával foglalkozunk 1993 óta. Ipari nagyüzemek számára szállítunk tasakoló gépeket, gyűjtőkartonozókat, ellenőrző-, kisoroló mérlegeket, röntgenszkennereket és idegentest ellenőrző berendezéseket. Partnereink a 90-es évek óta neves, a saját kategóriájukban meghatározó gyártók, az ő gépeiket hoztuk el erre a kiállításra is – tette hozzá Ádók Attila, az ADOK Kft. tulajdonosa.

Ádók Attila, az ADOK Kft. tulajdonosa
Ádók Attila, az ADOK Kft. tulajdonosa

Fotók: Horizont Média/Kristóf Imre