fbpx

Mindenkinél kicsit másképp: hulladékkezelés szakértőktől

Írta: Kristóf Imre - 2023 június 06.

A hulladékkezelés a legtöbb vállalkozásnál sok gondot okoz. A Malagrow Waste szaktanácsadói helyszíni felmérés alapján, a legjobb minőségű hulladékkezelő gépek magyarországi forgalmazójaként segítenek költséghatékony megoldást találni a hulladékok kezelésére. A cég ügyvezetőjével, Malatinszki Gergellyel az Ipar Napjai nemzetközi szakkiállításon beszélgettünk.

A Malagrow Kft. néhány gépet el is hozott ide a kiállításra. Hogyan tudták kiválasztani a sok forgalmazott gépükből, hogy melyiket mutassák be?

Nem volt könnyű a választás, mert rengeteg új, innovatív termékünk van. Nagy aktualitása van a hulladékkezelésnek, mivel egy új hulladékkezelési rendszer is kiépül, ezért hatványozottan oda kell figyelni a hulladékkal kapcsolatos feladatokra és költségekre. A legfontosabb gépünk, amit elhoztunk bemutatni, a Strautmann Umwelttechnik legújabb CBNI típusú vertikális félautomata bálázógépe. Ebben a gyártócég legnagyobb fejlesztése az egyedi fejlesztésű és kialakítású, nagy méretű garatrész, ezáltal például a nagyméretű kartonok, kartonraklapok is könnyedén behelyezhetőek a berendezésbe. A garat szájában lévő robusztus rotor a hulladékot betölti a vertikális bálázógépbe, ahol automatikusan elindul a présciklus. Egy kontroll-lámpa jelzi, hogyha a bála elkészült és eltávolíthatjuk a berendezésből.

Strautmann Umwelttechnik CBN I. bálázógépe
Megnövelt garat a Strautmann Umwelttechnik CBN I. bálázógépén

Működik már több helyen a szelektív hulladékgyűjtés, de még sok cég nem állt rá erre a technológiára. Milyen gépekkel tudják ezt segíteni?

Látunk nagyon sok céget, vállalatot, termelőt, kereskedelmi egységeket, ahol a hulladékkezelés még gyerekcipőben jár, sokszor inkább nyűg, de a költsége ott van. Erre tudunk megoldásokat adni, hogy minél kevesebb munkaerővel, minél kisebb helyen és minél gyorsabban tudjuk a hulladékot újrahasznosíthatóvá tenni vagy előkészíteni. Akár már egy kisebb bálázógéppel is jelentősen tudjuk csökkenteni a hulladékkezelés költségét. Gondolok itt főleg a karton, a fólia, de akár a habosított anyagokra, a raklapokra, vagy egyéb speciális csomagolási és selejt hulladékokra is.

Bálázó, szelektív hulladékgyűjtéshez
Bálázó, szelektív hulladékgyűjtéshez

Nem lehet egyszerű dönteni egy gép kiválasztásánál, ebben is tudnak segíteni?

Természetesen. Kollégáink mindig a helyszínen megnézik, hogy hova lehet elhelyezni a gépet, és mi a legoptimálisabb gépméret. Egy teljes felmérést adunk arra, hogy miként valósuljon meg az optimális hulladékkezelés a cégben. A tervezés után teljeskörűen elvégzünk minden ezzel kapcsolatos feladatot az ügyfeleink részére.

Nemcsak Magyarországon, a környező országokban is forgalmazói ezeknek a gépeknek. Honnan szerzik be őket, és van-e garancia a működtetésükre?

Több mint 20 éve vagyunk már a német Strautmann Umwelttechnik gépek kizárólagos képviselője, amelyek ez idő alatt bizonyítottak az európai (magyar) piacon. Nagyon sokfelé ismerik ezeket a kék gépeket, emellett a Bergmann raklaptörőket is bevezettük a magyar piacra. Természetesen ezeknek a gépeknek az üzemeltetését saját szervizcsapat támogatja, bármilyen meghibásodás esetén szinte azonnal tudjuk őket javítani, nemcsak Magyarországon, hanem Horvátországban, Szlovéniában Romániában és Szlovákiában is.