fbpx

Hogyan adjunk értéket a hulladékainknak?

Írta: Barna Ferenc - 2023 május 17.

„Újfajta hulladékok, újfajta megoldások” címmel a Malagrow Waste és az Ózon Kft. szakmai napot tartotta  hulladéktermelő partnerei számára, melynek keretében a legújabb hulladékkezelési technológiák, megoldások és trendek kerültek terítékre, érintve a jelenlegi magyarországi hulladékkezelés helyzetét is.

Malatinszki Gergely
A Greenmax Mars 50 habosított anyagokat olvasztó gépbe való anyagokat mutatja Malatinszki Gergely ügyvezető

Szakmai előadások, ismertetők

A rendezvényt Malatinszki Gergely, a Malagrow Waste ügyvezetője nyitotta meg, melynek során üdvözölte az érdeklődőket, és ismertette a rendezvény programját, célját. Ezt követően Vargyay László, az Ózon Kft. ügyvezetője mutatta be a hulladékkezeléssel és -szállítással foglalkozó céget.

Nagy Gréta a Dandelion Kft. képviseletében „Miért vált elengedhetetlenné, hogy a vállalatok elinduljanak a fenntartható átalakulás irányába” címmel tartott előadást, melynek első felében az ESG jelentéseket is érintette. Dr. Smid Mária az egységes hulladékgazdálkodási rendszer jogi környezetét ismertette felvázolva, hogy milyen változásokat hoz a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.

A Malagrow Waste ügyvezetője tartalmas előadásban levezette a hulladék belső és külső optimalizálásának előnyeit, felhívta a figyelmet arra, hogy miként tudunk értéket teremteni, költséget megtakarítani a hulladékkal. A Baletainer automata bálázó alkalmazásáról, a gyakorlati tapasztalatokról a Bekton Dickinson képviseletében Kovács Zsolt számolt be. Elmondta, hogy a hulladék nem szemét, mivel a létrehozott nagy sűrűségű bálák gyorsan értékesíthetők.

Dér Csaba, a Malagrow Waste operatív vezetője a préskonténer és a Bergmann görgőhordós konténerprések alkalmazási lehetőségeiről, a hulladékgazdálkodásban betöltött szerepükről beszélt. Hogyan válasszunk megfelelő bálázógépeket prémium és sztenderd kínálatból? – ezt a kérdést a cég regionális értékesítési vezetője, Bozsó László válaszolta meg.

Hulladékkezelés a gyakorlatban

A kötetlen szakmai konzultációt és ebédet követően Makai Balázs bemutatta az Ózon Kft. telephelyét és laboratóriumát. Ennek során az érdeklődők megtekinthették a helyszínen telepített és használt gépeket:

  • a Strautmann félautomata bálázót,
  • az FP200 hordóprést;
  • a Greenmax Mars 50 habosított anyagokat olvasztó gépet,
  • és a Strautmann BalePress 4-et, az egykamrás kisbálázót.

Következő lapszámunkban részletes cikkben számolunk be a szakmai napról.