fbpx

Hová tegyük, miben gyűjtsük?

Írta: Transpack-2023/II. lapszám cikke - 2023 május 17. -Hirdetés

HASZNÁLT ELEMEK, APRÓ ELEKTRONIKAI HULLADÉKOK
FOLYAMATOSAN FENNÁLLÓ PROBLÉMA

Már megint lemerült az elem a faliórában, az elemlámpában, a hallókészülékben, a távirányítóban, az időjárás-állomásunkban, a számítógéphez tartozó egérben, a gyerek játékautójában, a beszélő maciban stb. Lecserélném a telefonomat, mi legyen vele és a töltőjével. Nap mint nap előforduló problémák.

Környezettudatos megoldás, hogy ne dobjuk a kommunális hulladékba, hiszen veszélyes hulladék

Motoszkál a kisördög a fejünkben:
– De hát ez csak 1 db. Kidobom.
– Mit csináljak vele? Láttam valamelyik boltban gyűjtőedényt, majd oda elviszem. Á, de addig hurcoljam magammal? Kidobom.
– Mikor is lesz lomtalanítás? Á, sajnos ezt nem gyűjtik be. El kell vigyem a hulladékudvarra. De az a város szélén van. Mégis kidobom.
– Emlékszem, a cégnél is gyűjtik, majd holnap oda elviszem.

Akármelyik megoldást is választjuk – a kidobás helyett –, az elemet egy darabig tárolnunk kell. Ehhez alkalmas gyűjtőedényt talál a MEVA-HU Kft. kínálatában. Mivel az elemek savat tartalmaznak, az tárolás közben kifolyhat, ezért az elemtároló edényeket általában műanyagból készítik, melyek savállóak. Űrtartalmuk, formájuk változó, illeszkedik a környezetünkbe. Ha nem szeretné otthon kerülgetni, tájékozódjon a munkahelyén, van-e gyűjtőedény. A cégeknek kötelező lesz a jövőben a hulladékokat szelektíven gyűjteni és szerződni annak elszállíttatására. Bizonyára van vagy lesz ilyen hulladékra is megfelelő gyűjtőedény, érdeklődjünk behozhatjuk-e az otthonit. Ne hagyjuk, hogy a kisördög győzzön! Gyűjtsünk szelektíven!