fbpx

Nagy változás előtt állhat a csomagolóipar

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 01.

Napjainkban olyan mértékű impulzusok érik a csomagolóipart, ami hatására az ágazat jelentősen átalakulhat, s a korábban elindult folyamatok felgyorsulnak. Az egyszer használatos műanyagok uniós tilalma 2021-től, valamint a közvélemény erősödő nyomása rákényszeríti a szegmenset a környezetbarát alapanyagok használatára. A jelenlegi járványhelyzet pedig a globális ellátási láncok – környezetvédelmi szempontból szintén előnyös – kiváltását hozhatja magával.

A fentiek közül az egyszer használatos műanyagok helyettesítése talán a sürgetőbb, hiszen 2021 januárjáig – a jogszabályok életbe lépéséig – már csak hónapok vannak hátra, és egyelőre nincs jele az időpont kitolásának vagy az enyhítésnek, ismertette Markos András, a Hesse Trade Kft. ügyvezetője.

Az ellátási láncok rövidítése már összetettebb kérdés, de megfelelő szándék esetén ez is hamar bekövetkezhet. Napjainkban számos ágazat és gyártó szenved a szállítási idők elhúzódásától, az áru késedelmétől, csomagolást pedig szinte minden szektor használ. Bár korábban a jelenlegi – járványügyi – helyzet nem fordult elő, a gyártók egészen biztosan levonják a tanulságokat. A két hatás keresztmetszetében megoldásként a helyben gyártott, környezetbarát, lehetőleg lebomló és újrahasznosított eszközök és anyagok állnak.

A környezetvédelmi szakemberek különösen az egyszer használatos műanyag edények, evőeszközök és szívószálak eltüntetését sürgetik. A másik nagy szegmens a védőcsomagolás, ahol még mindig jelentős a habosított polisztirol (pl. hungarocell) felhasználása. Ezek szerepét is át kell vennie valaminek, az alternatívák listája viszont rövid.

A legígéretesebb irány talán a cellulózrost alapú (angolosan: pulp), vákuumformázott – nálunk leginkább a tojástartókról ismert – termékek szélesebb körű alkalmazása, amik a műszaki eszközök csomagolásaiban már több helyen felbukkannak. Ezek alapanyaga például papírhulladék, abból is a kevésbé értékes, újrapapírnak használhatatlan típus, ráadásul minden további nélkül előállíthatók a felhasználás helyén. Ugyanígy van helyszínen vagy regionálisan telepíthető megoldás kanalak, villák, tányérok, tálak gyártására is, amelyek a természetben is gyorsan lebomlanak.

Mindez természetesen beruházást igényel, ugyanakkor a globális környezetvédelmi vonatkozásai mellett versenyelőnyt és kiváló imázst hozhat annak, aki az elsők között veszi át a megoldásokat. Ma már nem is az a kérdés, hogy ez a két jelenség bekövetkezik-e, hanem hogy mikor, és milyen ütemben kell majd hozzáalkalmazkodni.