fbpx

Újrahasznosított csomagolóanyag készül vízinövényből

Írta: Csomor Zsolt - 2021 április 12.

Több tonna vízinövényt szednek ki a Dunából évente Bécsben és Alsó-Ausztriában. A Bécsi Agrártudományi Egyetem munkatársai azon dolgoznak, hogy ezeket a növényeket ne komposztálják, ezért inkább bio csomagolóanyagot gyártanak belőlük.

 

A prototípusok jól vizsgáztak

Az utóbbi években egyre több a vízinövény a Dunában, amelyek mindössze négy hét alatt kétméteresre is megnőhetnek, ezért rendszeresen irtják őket. Csak Bécsben már 17 olyan speciális hajó áll szolgálatban márciustól októberig, amely a víz alatti növényzet nyírásával kordában tartja a burjánzó, hínárszerű növényeket. Alsó-Ausztriában és Bécsben ez évente több ezer tonna biomasszát eredményez, amelyet jelenleg komposztálnak.

 

csomagolóanyag vízinövényből
A vízinövény ideális csomagolóanyag előállítására (Kép forrása: BOKU)

 

A Bécsi Agrártudományi Egyetem (BOKU) kutatói felismerték és kihasználták a vízinövényekben rejlő lehetőségeket. Rájöttek, hogy kiválóan alkalmasak csomagolóanyag előállítására – olvasható Bécs Város Külképviseleti Irodájának közleményében, valamint a nepszava.hu oldalon.

Az első prototípusok – gyümölcsök egyszer használatos csomagolása és komposztálható edények – ígéretesnek tűnnek. A hínárnövények olyan helyi bioerőforrások, amelyek belátható időn belül valószínűleg nem fogynak el. A kutatócsoport jelenleg környezetbarát feldolgozási módszereken dolgozik, hogy a vízinövényeket lebomló csomagolóanyagok, eldobható tányérok vagy csészék előállításához is lehessen használni. A vízinövények anyaghasználat szempontjából nagyon értékes tulajdonságokkal rendelkeznek: például erősek és ligninhez hasonló biopolimerek alkotják őket. A makrofiták proteinben gazdagok, a csomagolás gyártása során keletkező melléktermék pedig akár műtrágya is lehet a jövőben. Szintén lehetséges a növények erjesztése biogáz előállításához – ezt egyébként már tesztelték is.

A kutatók célja a vízinövényektől a felhasználható csomagolásig tartó folyamat további optimalizálása, valamint a melléktermékek felhasználásának bővítése. A BOKU csapatát a bio-csomagolóanyag kutatásáért 2020-ban „Energy Globe Niederösterreich” díjjal jutalmazták.