fbpx

Értékes anyagokat vonnak ki elhasznált mobiltelefonokból

Írta: Csomor Zsolt - 2021 június 07.

Amennyiben az országszerte megtalálható Jane Goodall Intézet gyűjtődobozok egyikébe dobjuk, a feleslegessé vált mobiltelefonokból különféle anyagokat vonnak ki újrahasznosítás céljából.

 

Veszélyeztetett fajokon is segíthetünk ezzel

A mobiltelefonok értékes nyersanyagokat rejtenek magukban, ezért fontos az újrahasznosításuk. Az előállításukhoz szükséges koltán nevű ásványt Afrikában veszélyeztetett fajok, többek közt gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, felemésztve ezzel élőhelyüket. Ezt a folyamatot szeretné megfékezni a Jane Goodall Intézet, amelyet az emberszabásúak életének legendás kutatója alapított.

 

mobiltelefon gyűjtődoboz kávézó
Kép forrása: OrosCafé

 

A szervezet elhatározta, hogy ezeket az elektronikai hulladéknak számító, már nem használt eszközöket újrahasznosítás céljából összegyűjti – olvasható a VEOL hírében. A környezetvédő gyűjtődobozok országszerte megtalálhatók. A Passzold vissza, Tesó! használt mobiltelefon-gyűjtő akciót már az eddigiekben is felfedezők tudják, hogy a leadópontokon nyomógombos mobiltelefonok, okostelefonok, GPS-ek, tabletek és azok tartozékai – például töltők, fülhallgatók – is elhelyezhetők.

A visszagyűjtésnek köszönhetően a mobilok akkumulátorait – a kezdeményezők tájékoztatása szerint – hazánkban dolgozzák fel. Ez az aprítással kezdődik, majd az anyagszemcsék hasznosítása speciális rézkohóban, 1300 °C-os hőmérsékleten, olvasztással. A telefon többi része Belgiumba kerül, ahol a nehezebben kinyerhető fémeket is ki tudják vonni belőle. A mobiltelefonok gyártása során ugyanis mintegy hatvanféle fémet használnak fel, amiből tizenhét visszanyerésére van lehetőség a jelenleg elérhető legkorszerűbb technológiát alkalmazó cég üzemeiben.